Usvojene izmjene Zakona o visokom obrazovanju

0
Radiosarajevo.ba
Usvojene izmjene Zakona o visokom obrazovanju
Print Screen / Mirza Čelik

Nakon burne rasprave, na hitnoj sjednici Skupštine KS usvojene su izmjene Zakona o visokom obrazovanju KS.

Sa 33 glasa "za", "protiv" nije niko bio i 1 suzdržanim usvojene su izmjene.

Predložene izmjene koje se odnose na ispitne rokove, plaćanje školarina u ratama, online nastavu, te izbor u umjetničko-nastavna zvanja. 

Tako se predlaže da Senat visokoškolske ustanove može donijeti odluku kojom se u septembarskom ispitnom roku u studijskoj 2019/2020. godine, osim ispitnih termina iz stava (6) ovog člana, odobrava dodatni ispitni termin koji se realizuje do početka studijske 2020/2021. godine. (8) U ispitnom terminu iz stava (7) ovog člana studenti na osnovu odluke senata visokoškolske ustanove mogu polagati ispite i iz nastavnih predmeta za koje iz objektivnih razloga nije mogao biti organizovan i proveden junsko-julski ispitni rok.   

Dopuna člana 66. predviđa da student u postupku upisa studijske 2020./2021. godine ima pravo upisati narednu godinu studija i bez ispunjavanja svih ili pojedinih uslova propisanih ovim zakonom i aktima visokoškolske ustanove za upis naredne godine studija, o čemu odluku donosi senat visokoškolske ustanove. 

U članu 165. dodaje se novi stav (8) koji glasi: 

Student koji finansira svoj studij ima pravo u studijskoj 2020./2021. godini uplatu školarine izvršiti u tri rate u rokovima koje svojom odlukom utvrdi Ministarstvo uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva finansija Kantona Sarajevo. 

Ova hitna sjednica počela je sa pola sata zakašnjenja, a zastupnicima su kasnili materijali.

Vodila se žustra rasprava.

Opozicioni zastupnici su uglavnom kritizirali Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS zbog toga što su izmjene Zakona došle u Skupštinu po skraćenom postupku, a ne po hitnom kako je to Kolegij Skupštine ranije utvrdio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije