Usvojene izmjene zakona o prijevremenom penzionisanju boraca

2
Fena
Usvojene izmjene zakona o prijevremenom penzionisanju boraca
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Dom naroda FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na vanrednoj sjednici Zakon o izmjeni i dopuni zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, čiji je predlagač delegat Jasmin Duvnjak.

Ovaj akt je jedan iz seta boračkih zakona koji su u današnjem dnevnom redu Doma naroda.

Suština je usklađivanje, odnosno rast penzija korisnika koje tretira na način kakav je propisan za druge penzionere u FBiH važećim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Naime, dosad je rast penzija prijevremeno penzionisanih branilaca projiciran prema indeksu rasta potrošačkih cijena u FBiH.

Sad će, kao i kod drugih penzionera, usklađivanje biti svake godine 15. aprila na osnovu zbira 50 posto rasta indeksa potrošačkih cijena plus 50 posto rasta bruto društvenog proizvoda.

Dom naroda usvojio je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kojima je predviđeno povećanje osnovice odnosno mjesečne naknade za pet posto za ratne vojne invalide i porodice šehida i poginulih branilaca, za šta je ovogodišnjim budžetom Federcije BiH namijenjeno 12.500.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije