Usvojene izmjene i dopune zakona

Radiosarajevo.ba
Usvojene izmjene i dopune zakona

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je u srijedu izmjene i dopune Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, kojima je definiran djelokrug rada federalnih ministarstava obrazovanja i nauke te kulture i sporta.

Ovim izmjenama istaknuta je koordinirajuća uloga spomenutih ministarstava, čime se ne zadire u nadležnosti kantona te uvažava presuda Ustavnog suda FBiH u kojoj je, među ostalim, konstatirano da Ustav Federacije BiH propisuje da je utvrđivanje politike iz oblasti kulture i obrazovanja u nadležnosti kantona.

Vladi Federacije BiH zamjereno je što predloženim izmjenama nije određeno federalno ministarstvo koje će biti nadležno za pitanja mladih, sukladno Zakonu o mladima Federacije BiH.

Dogovoreno je da će ovo pitanje biti tema predstojećeg sastanka članova parlamentarne komsije za pitanja mladih i predstavnika Vlade Federacije BiH.

Sjednica Zastupničkog doma završena je u 21 sat, a termin njezina nastavka bit će naknadno utvrđen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije