Usvojen zakon o lovstvu, sjednica prekinuta

Radiosarajevo.ba
Usvojen zakon o lovstvu, sjednica prekinuta

Prijedlog zakona o lovstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Ovim zakonom uređuje se organizacija lovstva i lovišta, uzgoj, zaštita, lov i korištenje divljači i njezinih dijelova, katastar lovišta, lovno-privredna osnova i planiranje, lovočuvarska služba, upravni i inspekcijski nadzor nad provođenjem ovog zakona, kaznene odredbe i druga pitanja  značajna za oblast lovstva na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Lovstvo u pogledu ovog zakona predstavlja javnu djelatnost i obuhvata mjere zaštite i uzgoja divljači, uređenje lovišta, lovljenje divljači i racionalnu upotrebu divljači i lovišta, koji doprinosi očuvanju biološke raznolikosti ekoloških sistema i ekološke ravnoteže prirodnih staništa divljači.

Za razliku od ovog zakona, poslanici nisu dali većinsku podršku Prijedlogu zakona o prekršajima u Federaciji.

Preciznije, u prvom krugu, tajnim glasanjem elektronskim putem, rezultati su pokazali da taj zakon ima podršku, ali nakon drugog kruga, usmenog izjašnjavanja prozivkom, što je tražio poslanik Marinko Čavara, ispostavilo se da većinska podrška nije osigurana.

Poslanici nisu dali većinsku podršku ni predloženoj formi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju razvoja male privrede.

Sjednica je nakon višečasovnog rada prekinuta kasno popodne, a termin nastavka će biti naknadno utvrđen.

U jednom trenutku, pri kraju današnjeg rada, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Tomo Vidović, koji je vodio sjednicu, posumnjao je u kvorum te insistirao da se poslanici koji su tada bili van skupštinske sale vrate u klupe.

Ispostavilo se da kvorum nije bio upitan, prenosi Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije