Usvojen zaključak Mape puta za liberalizaciju viznog režima

Radiosarajevo.ba
Usvojen zaključak Mape puta za liberalizaciju viznog režima


Na prijedlog predsjedavajućeg Nikole Špirića, Vijeće ministara BiH je danas usvojilo radni zaključak koji se odnosi na obaveze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima iz oblasti zakonodavstva.

Predsjedavajući Špirić je podsjetio da je Vijeće ministara u parlamentarnu proceduru proslijedilo šest zakona koji su obaveza BiH da bi dobila pozitivan izvještaj na tom putu.

Ti zakoni nisu usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, ona je imala svoje stavove da bi dobro bilo da Vijeće ministara dalje radi na usaglašavanju tih zakona.

„Ovih dana sam bio u korespodenciji s rukovodstvom parlamenta, entitetskim vladama i s predstavnicima međunarodne zajednice. Danas sam predložio radni zaključak tražeći što je moguće aktivniju poziciju i tražeći vrijeme da taj posao završimo kako bismo udovoljili obavezama koje stoje pred BiH", kazao je Špirić.

Vijeće ministara je prihvatilo zaključak da se zaduže državni ministri iz čijih nadležnosti su zakoni koji su bili upućeni u parlament da u deset dana sazovu ministarske konferencije koje obuhvataju entitetske ministre i državnog ministra da Vijeću ministara predlože nove tekstove zakona da bi ih ono usvojilo i po hitnoj proceduri uputilo parlamentu BiH.

„Optimista sam, vjerujem da ćemo ovaj put doći do usaglašenih tekstova zakona i da bi to mogao biti dobar put da se usvoje zakoni: o graničnoj kontroli; o oružju; o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnom stvarima i zakon o prijevozu opasnih materija", kazao je Špirić.

Napomenuo je da će ista procedura biti i u vezi sa zakonima koji su još u parlamentarnoj proceduri, ukoliko ne budu dobili podršku u parlamentu, a to su prijedlog zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme i prijedlog zakona o zabrani diskriminacije.

„Rekao sam da je moj prioritet, prioritet kabineta da držimo pozornost Brisela na onome što možemo učiniti, a što vodi ka bijeloj šengen listi. Ne znam hoće li to biti dovoljno, ali bih volio da uspijemo i o tim namjerama sam obavijestio predstavnike Evropske komisije i Ured visokog predstavnika", kazao je Špirić.

Očekujem, dodao je, da ćemo u deset dana dobiti usaglašene tekstove zakona i da će Vijeće ministara da ponese onaj dio tereta koji drugi, nažalost, do sada nisu bili spremni.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o protivminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini.

Prijedlogom zakona Centar za uklanjanje mina u BiH bit će transformiran u Agenciju za protivminsko djelovanje u BiH kao upravnu organizaciju u sastavu Ministarstva civilnih poslova.
Usvajanjem ovog zakona na svim nivoima vlasti bit će stvoreni uvjeti za sufinansiranje provođenja Strategije protivminskog djelovanja BiH za period od 2009. do 2019. godine.

Razlozi za donošenje novog zakona u ovoj oblasti su ispunjavanje međunarodnih obaveza koje je BiH prihvatila, prevashodno obaveza proisteklih iz Otavske konvencije, kao i namjera vlasti da ubrza aktivnosti da bi u 10 godina BiH bila potpuno očišćena od mina.

Provođenjem ovog zakona bit će značajno povećana sigurnost na teritoriji BiH, unaprijeđena efikasnost protivminskog djelovanja i uspostavljen sistem koji će omogućiti pouzdano i stručno obavljanje postavljenih zadataka.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o realizaciji Programa rada Vijeća ministara BiH za prvo tromjesečje 2009.

„Detaljno smo analizirali sve aktivnosti Vijeća ministara, ocjena je da je moglo da se uradi više i zadužili smo sva ministarstva da se drže okvirnog programa rada i da ubrzaju aktivnosti na ispunjavanju obaveza iz programa rada. Nismo zadovoljni prvim kvartalom, moglo se uraditi više i rekli smo da se u narednom periodu posveti pažnja onim obavezama koje nisu ispunjene u ovom tromjesečju da bismo uradili ono što je programom zacrtano", kazao je Špirić.


FENA/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije