Usvojen Prijedlog zakona o popisu stanovništva

Radiosarajevo.ba
Usvojen Prijedlog zakona o popisu stanovništva


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na 41. sjednici po hitnom postupku usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godini.

Vijeće  ministara BiH utvrdilo je prijedlog izmjena zakona o popisu, prema kojim se popis odgađa za šest mjeseci.

Usvajanjem ovog zakonskog prijedloga bit će uvažene preporuke Međunarodne posmatračke misije o odgađanju popisa za šest mjeseci, koji je trebao biti u aprilu 2013. godine a odgođen je na insistiranje te misije.

U drugom krugu glasanja, poslanici su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, čiji su predlagači poslanici Dušanka Majkić, Beriz Belkić i Niko Lozančić.

Razlozi za donošenje ovog zakona bile su pojedine nejasne odredbe zakona pravne praznine, koje imaju direktan utjecaj i na rad Agencije za prevenciju korupcije, rekao je Belkić tokom rasprave u prvom čitanju.

Prijedlog zakona o upravljanju imovinom

Principi Prijedloga zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku pred Sudom BiH je danas izazvao oprečna mišljenja.

Zastupnici iz Republike Srpske su bili protiv usvajanja zakona, a iz Federacije BiH su bili za usvajanje, pa je Prijedlog zakona vraćen Ustavnopravnoj komisiji Doma na ponovno razmatranje.

O izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju istitucija

Podržan je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju istitucija BiH u drugom čitanju.

Zastupnički dom usvojio je Prijedlog Rezolucije o poštivanju i priznavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Azerbjedžana, bez usvajanja amandmana, odnosno kako je to predložio Klub poslanika SNSD-a.

Prema ovom zakonskom rješenju krajnji rok za donošenje budžeta institucija BiH predviđen je za 31. mart. Zakonom se precizno definišu i uslovi i nosioci aktivnosti za donošenje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH u okviru koje obaveze BiH prema međunarodnim institucijama treba da budu na prvom mjestu.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, čiji je predlagač poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović, vraćen je Ustavnopravnoj komisiji na ponovno razmatranje koja će o ovom zakonu sačiniti novi izvještaj.

Izjašnjavanje o Izvještaju komisije Kolegijuma doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o protivminskom djelovanju u BiH na prijedlog SNSD-a je odgođeno za narednu sjednicu.

Na prijedlog Kolegijuma doma, odgođeno je izjašnjavanje i o imenovanju direktora i zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH za narednu sjednicu Zastupničkog doma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije