Usvojen izvještaj: U BiH 9. decembra stiže upitnik sa 3.500 pitanja

Anadolija
Usvojen izvještaj: U BiH 9. decembra stiže upitnik sa 3.500 pitanja
Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatila je informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uslova Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Uz prijedlog da domovi Parlamentarne skupštine BiH prihvate ovu informaciju, Zajednička komisija predlaže da oba doma PSBiH usvoje zaključak u kome se od Vijeća ministara BiH i Direkcije za evropske integracije traži da naredne informacije o napretku u procesu ispunjavanja uslova BiH na evropskom putu moraju sadržavati prikaz neizvršenih aktivnosti, s naglaskom na razloge neizvršavanja.

Informaciju je prethodno obrazložio direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, koji je članove Zajedničke komisije upoznao da će Bosna i Hercegovina od Evropske komisije 9. decembra ove godine dobiti upitnik sa oko 3.500 pitanja, na koje naša zemlja treba da odgovori u roku od šest mjeseci.

Na osnovu odgovora na ta pitanja i na eventualna dodatna pitanja, Evropska komisija će, prema riječima Dilberovića, sačiniti izvještaj o spremnosti Bosne i Hercegovine za dobijanje kandidatskog statusa za ulazak u Evropsku uniju.

Odluku o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, koja se može očekivati do kraja 2017. godine, donosi Vijeće Evropske unije, rečeno je na sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH.

Zajednička komisija prihvatila je i izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2015. godinu, dio A, koji se odnosi na obaveze institucija Bosne i Hercegovine. U vezi s ovim izvještajem Zajednička komisija usvojila je zaključak koji će biti upućen domovima PSBiH, a u kome se od Vijeća ministara BiH i Direkcije za evropske integracije traži da aktuelizuju informacije iz ovog izvještaja i da se prema nadležnim institucijama BiH uputi urgencija da što hitnije implementiraju obaveze navedene u izvještaju, s obzirom na to da većina obaveza nije realizovana ili je u toku realizacija, a za većinu aktivnosti je prošao rok za realizaciju.

Prihvaćen je i izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2015. godinu, dio B, koji se odnosi na obaveze institucija entiteta, Brčko distrikta BiH i kantona. Prihvatajući ovaj Izvještaj, Zajednička komisija usvojila je zaključak koji će biti upućen u oba doma PSBiH, a u kome se Vijeće ministara BiH poziva da prema nadležnim institucijama u BiH uputi urgenciju da se što hitnije implementiraju obaveze navedene u Izvještaju, s obzirom na to da većina obaveza nije realizovana ili je u toku realizacija, a za većinu aktivnosti je prošao rok za realizaciju.

Zajednička komisija prihvatila je i Izvještaj o napretku u provođenju Akcionog plana za realizaciju Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH. U vezi s ovim Izvještajem Zajednička komisija usvojila je i prema domovima PSBiH uputila zaključak u kome se sugeriše Vijeću ministara BiH i Direkciji za evropske integracije da se sljedeće izvještavanje o napretku u provođenju Akcionog plana za realizaciju Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH obavezno metodološki unaprijedi na način preglednijeg praćenja realizacije Reformske agende.

Istovremeno, Zajednička komisija sugeriše domovima PSBiH da od Vijeća ministara BiH zatraže da što hitnije, a najkasnije do kraja godine, dostavi informaciju o razlozima za neprovođenje pojedinih tačaka Akcionog plana za realizaciju Reformske agende.

Prihvaćen je i Izvještaj sa Interparlamentarne konferencije o temi: „Nadzor IPA fondova: uspjesi i izazovi“, koja je 16. septembra ove godine održana u Beogradu. Prihvatajući ovaj izvještaj, Zajednička komisija usvojila je zaključak kojim se od Direkcije za evropske integracije BiH traži da za narednu sjednicu Komisije dostavi informaciju o stanju provođenja prihvaćenih IPA projekata, kao i o programiranju narednih IPA projekata za BiH.

Na sjednici je najavljeno da će Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH 15. novembra ove godine u Banjaluci organizovati Okrugli sto o otvorenim pitanjima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na temu „Vladavina prava i reforma pravosuđa“. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije