Usvojen Izvještaj o funkcioniranju demokratskih institucija BiH

Radiosarajevo.ba
Usvojen Izvještaj o funkcioniranju demokratskih institucija BiH

Osvježeno u 20,00 sati

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je večeras Prijedlog izvještaja o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH, u kojem se navodi da je BiH napravila jako mali napredak u posljednje vrijeme, te predlaže organizovanje multilateralne konferencije o BiH.

Izvještaj je predstavio Kimmo Sasi iz Finske, koji je, između ostalog, ukazao na propast 'prudskog' i 'butmirskog' procesa, te se posebno osvrnuo na nedavnu presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Finci i Sejdić protiv BiH". E

Evropski sud za ljudska prava naveo je u ovoj presudi da zabrana manjinama da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH nema objektivno i razumno opravdanje, te je zato u suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja zabranjuje diskriminaciju.

Sasi je kazao da Ustav mora biti promijenjen, kako bi izbori u oktobru 2010 godine bili provedeni u skladu sa demokratskim principima. Vrijeme je da zemlja počne raditi u pravcu ispunjavanja ovog cilja.

Ideja je da u proljeće budu organizirane konsultacije sa susjednim zemljama i međunarodnim faktorima kako bi bio postignut kompromis političkih stranaka", kazao je Sasi, dodajući da bi dogovor o ustavnim reformamam trebao biti postignut do aprila - maja kako bi ušao u parlamentarnu proceduru. Prema njegovim riječima, zaključak je da BiH mora promijeniti Ustav, jer ako to ne bude urađeno, BiH će biti zemlja sa najsporijim napretkom ka evropskim institucijama u regiji.

"Političari u BiH moraju preuzeti sudbinu zemlje u svoje ruke i što prije početi sa reformom Ustava", kazao je Sasi, koji je ukazao i na to da je Vlada RS odbila odluku visokog predstavnika o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima, da se najavljuje referendum u RS, što ne doprinosi napretku BiH, kao i na to da nema dogovora o popisu stanovnišvta i da u zemlji još postoji velika i skupa administracija, posebno u Federaciji BiH.

Srbi ulažu amandmane

Članovi delegacije Parlamenta BiH Milica Marković i Mladen Ivanić najavili su da će podnijeti amandmane na izvještaj, kojima će zatražiti da se brišu stavovi da je RS odgovorna za neuspjeh ustavnih reformi i da je potrebno organizovanje nove međunarodne konferencije o BiH. U izvještaju se također i najoštrije osuđuje negiranje masakra na Markalama i na tuzlanskoj Kapiji.

Inače, Cavusoglu je od jučer novi predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i prvi je Turčin na čelu te institucije od kada je Turska primljena u članstvo Vijeća Evrope u augustu 1949. godine.

"Dolazim iz zemlje koja je već dva milenijuma ponosna na to što predstavlja most između kontinenata. Želim da podignem političko razumijevanje na novi nivo, da bi ono djelovalo kao most između evropskih naroda, od onih sa smrznutog Arktika do vrelih plaža Anadolije", rekao je ovim povodom Cavusoglu.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije