FBiH / Usvojen dugo očekivani Zakon o pravima boraca: Evo šta donosi

16. 07. 2019. u 19:49:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica kojeg su podržala 73 zastupnika.

Usvajanjem ovog zakona završena je vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a prije njega usvojen je i rebalans budžeta FBiH za 2019. godinu.

Riječ je o zakonu koji se dugo očekivao, a o kojem je ranije postignut dogovor Vlade FBiH i predstavnika boraca. Zakon podrazumijeva 15 različitih prava za boračku populaciju i članove njihovih porodica, među kojima je i tzv. borački dodatak.

Zakonom je predviđeno da FBiH za bivše borce starije od 57 godina, koji su najmanje 12 mjeseci bili u ratu, koji su trenutno nezaposleni i najmanje su godinu dana na birou osigurati mjesečna egzistencijalna primanja u iznosu od 5 KM po mjesecu provedenom u ratu kao pripadnik Armije RBiH ili HVO-a. Jedan od uslova je i da bivši borac koji aplicira na tu mjesečnu pomoć nema neka druga primanja koja prelaze 50 posto minimalne penzije u FBiH isplaćene u decembru 2018. godine što znači da će pravo na egzistencijalnu pomoć ostvariti bivši borci koji mjesečno ni po jednom osnovu ne zarađuju više od 170 KM mjesečno.

To znači da će nezaposleni bivši borci stariji od 57 godina od FBiH maksimalno moći dobiti 240 KM mjesečno i to ako su u ratu kao vojnici proveli svih 48 mjeseci.

Vlada FBiH je poručila kako u zavisnosti od koeficijenta taj iznos nekada može biti niži, te su naveli kako će na godišnjem nivou za tu namjenu planirati 50 miliona KM.

Bivši borci mlađi od 57 godina svoja prava morat će tražiti na kantonalnom nivou, gdje će se  u skladu s mogućnostima urediti uslove, način i postupak ostvarivanja prava na novčanu naknadu.

Među ostalim pravima koje su stekli bivši borcima su i: pravo na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratna novčana pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a, povoljniji uslovi i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, prijevremeno povoljnije penzionisanje i duži godišnji odmor po osnovu učešća u Oružanim snagama.

Između ostalog, propisana je i javna objava jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite na internet stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

U četvrtak se očekuje da ovaj Zakon potvrdi i Dom naroda.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA