Usvajanje dnevnog reda trajalo tri sata

Radiosarajevo.ba
Usvajanje dnevnog reda trajalo tri sata

Nakon tri sata od početka sjednice, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH konačno je usvojio dnevni red po kojem će danas raditi.

Usvajanju dnevnog reda prethodili su burna rasprava o izjavi poslanika SDP BiH Denisa Bećirevića da u ovom sazivu parlamenta ne postoji antifašistička većina, izrečenoj u programu FTV, te predlaganje novih tačaka, a sve prekidano sa više pauza, javlja Srna.

Prijedlog formiranja komisije za popis


U dnevni red današnje sjednice uvršteni su imenovanje tri člana Predstavničkog doma u komisiju za izbor i praćenje rada antikorupcione agencije BiH i zahtjev da Vijeće ministara podnese izvještaj o jučerašnjoj akciji u Gornjoj Maoči.

Poslanici će, na inicijativu Branka Dokića iz PDP-a, kao posebnu tačku dnevnog reda razmotriti prijedlog za formiranje komisije Predstavničkog doma koja bi pripremila prijedlog zakona o popisu stanovništva i sačinila informaciju o ključnim standardima i preporukama UN, kad je u pitanju popis, ali i rješenjima iz susjedstva i bivše Jugoslavije.

I „Ostali“ u Ustavu na dnevnom redu


Predstavnički dom, u skladu sa ranije predloženim dnevnim redom, razmatrat će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj tarifi BiH, kojim se predviđa uvoz bez plaćanja carine određenih sirovina, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH.

Na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o protivminskom djelovanju u BiH, te Prijedlog zakona o zaštiti novih sorti bilja u BiH, čijim bi usvajanjem bio stvoren cjelovit sistem zaštite prava potreban za organizovan nastup na tržište te uključenje u Svjetsku trgovinsku organizaciju i EU.

Jedna od tačaka sjednice je i izjašnjavanje o inicijativi poslanice SDP BiH Mirjane Malić za pokretanje aktivnosti Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH za promjenu Ustava BiH i Izbornog zakona BiH u skladu s pravosnažnom odlukom Evropskog suda za ljudska prava, prenosi Srna.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije