Ustavno-pravna komisija podržala prijedlog za izmjenu Ustava BiH

Radiosarajevo.ba
Ustavno-pravna komisija podržala prijedlog za izmjenu Ustava BiH

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici utvrdila postojanje ustavnog osnova i podržala principe Prijedloga Amandmana II na Ustav BiH, čiji je predlagač Klub poslanika SBiH.

Predloženi amandman predviđa da se u Ustavu BiH briše član kojim je definirano da „naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama Bosne i Hercegovine ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije.“

U obrazloženju predloženog amandmana se, između ostalog, navodi da globalna ekonomska kriza, te posebno njene refleksije na Bosnu i Hercegovinu, zahtijeva da se izvrše korekcije primanja u administraciji, ali svakako i korekcije naknada odnosno primanja nosilaca najviših funkcija u institucijama BiH.

Isto tako, jedna od obaveza koju je preuzela BiH u pregovorima sa MMF-om jesu i uštede u državnom budžetu.

Predloženim izmjenama Ustava BiH otklanja se ustavna prepreka provođenju ovih aktivnosti. Odredba Ustava BiH se ne zamjenjuje nikakvom novom normom, nego se jednostavno briše pošto se ova materija normalno reguliše zakonskim odnosno podzakonskim aktima, navodi se u obrazloženju.

Ustavnopravna komisija je utvrdila da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nisu podržani principi ovog zakonskog prijedloga.

Ustavnopravna komisija je dva puta razmatrala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, ali nije prihvatila njegove principe, uz obrazloženje da zatvaranje kandidatskih listi nije metoda u borbi za proporcionalnu zastupljenost spolova u izbornom procesu i da otvorene liste trebaju ostati kao demokratsko dostignuće od kojeg ne treba odstupiti.

Utvrđeno je da su Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač poslanik Jerko Ivanković Lijanović, i Prijedlog zakona o slobodnim zonama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usklađeni sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Komisija je jednoglasno utvrdila postojanje ustavnog osnova i podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH, čiji je predlagač poslanik Adem Huskić.

Ustavnopravna komisija je utvrdila postojanje ustavnog osnova i podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Utvrđeno je postojanje ustavnog osnova i podržani su principi Prijedloga zakona o primjeni Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom, Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o sudu BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara.

U drugom čitanju su podržani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o imunitetu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama, čiji su predlagači poslanici Sefer Halilović, Vinko Zorić, Mirko Okolić, Šemsudin Mehmedović, Denis Bećirović, Velimir Jukić i Adem Huskić.

Komisija se nije opredijelila o zahtjevu Ustavnog suda BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA i usvojila je zaključak da se Ustavnom sudu BiH uputi dopis u kojem će biti navedena hronologija koja je prethodila usvajanju Zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar Sporazuma CEFTA u Parlamentarnoj skupštini BiH.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije