Ustavni sud BiH presudio - Zakon o zaštiti domaće proizvodnje neustavan

Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH presudio - Zakon o zaštiti domaće proizvodnje neustavan
U Sarajevu je u petak popodne završen gotovo šestosatni protest više stotina poljoprivrednika iz Bosne i Hercegovine koji su pred zgradom Ustavnog suda BiH bezuspješno očekivali da taj sud proglasi ustavnim Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, prenosi Fena.

Nasuprot njihovim očekivanjima, Sud je ovaj zakon proglasio neustavnim a odluku o tome protestantima koji su se okupili saopćio je oko 16 sati predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić.

Uz poziv nezadovoljnicima da se dostojanstveno raziđu, Pejić je izjavio da to nije kraj njihove borbe za zaštitu domaće poljoprivrede, a time i privrede zemlje u cjelini.

Najavio je fizičku blokadu graničnih prijelaza te onemogućavanje ulaska u BiH uvoznih poljoprivrednih artikala.

Zakon o zaštiti domaće proizvodnje BiH, koji je predviđao carine na uvozne poljoprivredne artikle iz Srbije i Hrvatske i za koji članovi bh. Udruženja poljoprivrednika ističu da je napokon stavljao tačku na neravnoprvnost domaće proizvodnje u odnosu na uvoznu, odobren je prije dvije godine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a na proljeće ove godine i u Domu naroda.

Međutim, nakon inicijative predsjedavajućeg Doma naroda Ilije Filipovića zatraženo je da Ustavnu sud BiH preispita ustavnost tog teksta, jer, prema ovim tumačenjima, zakon se nedopustivo stavio iznad međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini i prvila CEFTA-e., prenosi Fena.

Poljoprivrednici: "Gospodo suci, požurite!"

Ispred zgrade Ustavnog suda BiH u Sarajevu u petak se okupilo nekoliko stotina protestanata.

Proteste je organiziralo Udruženje poljoprivrednika u BiH tražeći da Ustavni sud proglasi danas ustavnim Zakon o zaštiti domaće proizvodnje.

Između zgrade u kojoj je smješten ovaj sud i protestanata postavljena je rešetkasta ograda i u tom međuprostoru je raspoređena policija.



Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika, kazao je da su na ovaj protest doputovali nezadovoljni poljoprivrednici u više od 30 autobusa iz cijele BiH.

On ističe da protestanti imaju podršku građanskih udruženja i sindikata ne samo iz BiH nego i poljoprivrednih sindikata Srbije, Hrvatske i Crne Gore, prenijela je Fena.

Za improviziranu govornicu izlaze nezadovoljni poljoprivrednici i preko razglasa se obraćaju sudijama koje danas donose odluku.



'BiH je kontejner'

Merim Serdarević obratio se prisutnima u ime svih mladih Sarajlija: „Imate našu podršku, nažalost nisu svi bili u prilici da danas dođu ovdje. Većina ih je u školi, ali ima nas koliko nas ima i dajemo sve od sebe da izdejstvujemo pozitivnu odluku kod Ustavnog suda. Neka im je Bog na pomoći ako ne donesu onu odluku koju mi tražimo. Kako se ne boje Boga, imaju i oni djecu", kaže Merim.

Građanka, koja se nije htjela predstaviti, rekla je prisutnima: „Oni da se boje Boga ne bi nas doveli do ovoga do čega su nas doveli. Mi smo propali definitivno. BiH je kontejner. Mi ne znamo ni šta jedemo, niti se šta kontroliše, a naša poljoprivreda i fabrike bile su najbolje. I bit će opet, samo ako se izborimo za to“.



Predsjednik Udruženja bh. poljoprivrednika, Miro Pejić, se zahvalio prisutnima što su se odazvali o ovolikom broju i poručio: „Mi nismo i nećemo biti uništeni. Dovedeni smo na rub uništenja, ali nećemo odustati. Mi ćemo se izboriti da opstanemo“.

Pejić je ponovno iznio probleme u kojima se nalazi bh. poljoprivreda, usporedio je sa konkurencijom i situacijom u regionu te ponovio zahtjeve bh. privrednika Ustavnom sudu.

'Mi se ne bavimo politikom, mi se bavimo poljoprivredom'

„Hoćemo i mi milijardu maraka, kao što to imaju Hrvatska i Srbija, u poticajima, pa ćemo onda mi sami tražiti da se taj Zakon stavi izvan snage. Dok nemamo niti 20 miliona u poticajima, molim vas lijepo, donesite odluku koja je na temelju razuma i koja je na temelju Ustava“, poručio je Pejić

Pejić je zamolio prisutne da ostanu zajedno ispred Ustavnog suda do konačne odluke, a na optužbe da se bh. poljoprivrednici bave politikom je rekao: „Mi se ne bavimo politikom, mi se bavimo poljoprivredom“.



Prisutne je još jednom zamolio da ostanu zajedno te rekao da je sjednica počela jutros prije 10 sati i da je Zakon o zaštiti 2. tačka dnevnog reda, tako da se konačna odluka očekuje svakog trenutka.

„Gospodo suci, požurite! Vi ste u nešto udobnijem položaju nego mi. Mi nećemo odustati i nećete dočekati da se umorimo, pa vas molim da požurite, pa da možemo građanima podijeliti ono što smo za njih namijenili i da se možemo razići i vratiti svojim kućama, svojim gospodarstvima i nastaviti sa radom“, rekao je Pejić.


Saopćenjem se oglasila udruženja koja ne podržavaju proteste


Savez poljoprivrednih udruženja Zapadnohercegovačkog kantona, Koordinacije poljoprivrednih udruženja Hercegovačko-neretvanskog kantona i Federalno udruženje Planinski stočar oglasili su se saopštenjem u kojem stoji kako se protive protestu koji se održavaju ispred zgrade Ustavnog suda BiH.

Oni, između ostalog, osuđuju postupak Udruženja poljoprivrednika u BiH, koje, kako se navodi, vrši pritisak na najveću pravosudnu instituciju u BiH izvan svih zakonskih i civilizacijskih normi, prenosi FTV.

Vezano:
Vlada Federacije: Garantirana cijena mlijeka 0.57 KM po litru
NS: Podrška zahtjevima poljoprivrednika
Pokret Dosta!: Podržimo poljoprivrednike!
Krave blokirane na putu do Ustavnog suda
Bh. poljoprivrednici najavili proteste
'Bh. poljoprivreda pod nogama trgovačkih lanaca iz Srbije i Hrvatske'
Zakon o zaštiti domaće proizvodnje na Ustavnom sudu BiH

ado, radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije