Ustavni sud BiH odlučio: Zemljište u Varešu i na Jahorini nije za prodaju

4
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH odlučio: Zemljište u Varešu i na Jahorini nije za prodaju
Foto: Ustavni sud BiH / Sjednica Ustavnog suda BiH, arhiv

Ustavni sud Bosne i Hercegovine održao svoju 146. plenarnu sjednicu, te je donio važne odluke o prodaji državne imovine na Jahorini i u Varešu. 

"Odlučujući o zahtjevu Kemala Ademovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavni sud je utvrdio da osporena odluka nije u skladu sa čl. I/1, I/2. i VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine", navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.

Iz Ustavnog suda BiH je saopćeno da je utvrđeno da je osporena odluka ništavna i da prestaje važiti od dana objavljivanja te odluke u "Službenim novinama FBiH". Ustavni sud je naložio Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenoj odluci.

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

"Odlučujući o zahtjevu 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Odluke o načinu i uvjetima prodaje nekretnina u vlasništvu RS koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom, Ustavni sud je utvrdio da osporena odluka nije u saglasnosti s odredbama čl. I/1, I/2. i VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine", navedeno je. 

U odluci Ustavnog suda BiH se navodi da je također utvrđeno da je osporena odluka ništavna i da prestaje važiti od dana objavljivanja te odluke u "Službenom glasniku RS". Vladi RS i Ministarstvu trgovine i turizma RS je naloženo da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenoj odluci. Ustavni sud je naglasio da je Vlada RS raspolagala državnom imovinom koja je pod zabranom raspolaganja i koja je u isključivoj nadležnosti institucija BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije