Ustavni sud BiH odbio apelaciju Sabine Sarajlija

2
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Sabine Sarajlija
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sabina Sarajlija

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom je zaključeno da glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Sabini Sarajliji nije prekršeno pravo na pravično suđenje, nakon što je proglašena odgovornom za disciplinski prekršaj 'povreda načela nepristrasnosti' i sankcionisana javnom opomenom.

Kako se navodi, Ustavni sud BiH je zaključio da Sarajliji nije prekršeno pravo na pravično suđenje 'kada je na osnovu provedenih relevantnih dokaza nesumnjivo utvrđena apelantičina disciplinska odgovornost i izrečena odgovarajuća disciplinska mjera, za šta su nadležna disciplinska tijela Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) dala dovoljno jasna i argumentovana obrazloženja'.

"Neosnovane su i apelantičine tvrdnje o tome da nije primijenjen blaži zakon, budući da je apelantica proglašena odgovornom i sankcionisana za prekršaj koji je u vrijeme izvršenja djela bio propisan Zakonom o VSTV-u, te da brisanje tog djela u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u koji je naknadno donesen nisu relevantne u konkretnom slučaju", navodi se na web stranici Ustavnog suda BiH.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Podsjetimo, u septembru 2023. godine VSTV je donio odluku kojom se Sarajlija proglašava odgovornom za disciplinski prekršaj 'povreda načela nepristrasnosti', te joj izrečena mjera 'javna opomena'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije