Ustavni sud BiH danas odlučuje: Da li će staviti van snage sporni zakon o nepokretnoj imovini RS?

3
Radiosarajevo.ba
Ustavni sud BiH danas odlučuje: Da li će staviti van snage sporni zakon o nepokretnoj imovini RS?
Foto: Radiosarajevo.ba / Ustavni sud u BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas, 2. marta, razmatrat će zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića za ocjenu ustavnosti zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS.

Podnosilac zahtjeva je, na osnovu člana 64. Pravila Ustavnog suda, podnio i zahtjev za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud privremeno stavio van pravne snage osporeni zakon do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

Narodna skupština RS je usvojila ovaj zakon na sjednici 28. decembra 2022. godine iako je Ustavni sud BiH sličan zakon ranije stavio van snage.

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

U obrazloženju je tada Ustavni sud BiH naveo da RS nema ustavnu nadležnost za regulisanje ovog pitanja, jer se radi o nadležnosti države.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt nakon sastanka Vijeća za provedbu mira (PIC) je 27. februara suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS koji je na snagu trebao stupiti 28. februara. 

Osim Bećirovića, zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o imovini RS sudu su uputili i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, jedanaest zastupnika iz Predstavničkog doma BiH te pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Početak sjednice je zakazan za 09:00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije