Uspostavljanje regionalne liste nestalih osoba

Radiosarajevo.ba
Uspostavljanje regionalne liste nestalih osoba

Nakon dvodnevnog sastanaka održanog 15. i 16. oktobra u Bosni i Hercegovini u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije postigli su dogovor o daljim koracima u kreiranju regionalne liste nestalih osoba, prenosi Fena.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK).

Procijenjuje se da je 40 hiljada osoba nestalo u sukobima u bivšoj Jugoslaviji.

Od ovog broja, procijenjuje se da je 30 hiljada osoba nestalo tokom sukoba u BiH; oko 6.500 tokom sukoba u Republici Hrvatskoj i oko 4.500 tokom sukoba na Kosovu.

Do danas je 70 posto od 40 hiljada osoba koje su nestale tokom sukoba u ovom regionu pronađeno.

Predstavnici vladinih tijela razgovarali su i o statusu bilateralnih sporazuma o saradnji u rješavanju pitanja nestalih osoba između BiH, Republike Hrvatske i Republike Srbije, te zaključili da bi potpisivanje ovih sporazuma pomoglo ubrzanju rješavanja pitanja nestalih osoba u regionu.

Kako je rečeno na sastanku, dosadašnja uspješna saradnja među tijelima ove tri države rezultirala je rješavanjem preko 400 slučajeva od zajedničkog interesa, koji ne bi mogli biti riješeni na drugi način.

U okviru Zajedničkog projekta identifikacija između Republike Hrvatske i ICMP-a riješeno je dodatnih 400 slučajeva.

"Izuzetno sam zadovoljan provođenjem projekta zajedničkih identifikacija kroz koji je riješen veliki broj slučajeva i nadam se da ćemo i dalje raditi na njegovom unapređenju", kazao je Ivan Grujić, predsjednik Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe.

On smatra da će regionalna lista nestalih, o kojoj je postignut dogovor, biti prvenstveno vrlo važan alat u procesu traženja, a onda i dokument koji će doprinijeti utvrđivanju stvarnog stanja u oblasti nestalih.

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović istakao je da je uvjeren da će skoro potpisivanje sporazuma o saradnji između BiH i Republike Hrvatske, kao i BiH i Republike Srbije još više unaprijediti proces zajedničkih ekshumacija i dovesti do rješavanja još većeg broja nestalih osoba u regionu.

"Drago mi je da mogu konstatirati da je zajednička metodologija rada i transprentnost u rješavanju slučajeva od zajedničkog interesa dala pozitivne rezultate i smatram da bi se takav pristup trebao primijeniti na ostala pitanja vezana za nestale osobe", rekla je predstavnica Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Zorica Avramović.

Planirano je da naredni radni sastanak bude održan do kraja 2012., saopćeno je iz ICMP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije