Uskoro više jeftinijih letova sa aerodroma Sarajevo i Federacije BiH

0
Radiosarajevo.ba
Uskoro više jeftinijih letova sa aerodroma Sarajevo i Federacije BiH
FOTO: AA / Aerodrom Sarajevo

Na aerodromima u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će ukinute putničke takse za odlazeće putnike.

To je jedna od današnjih odluka Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Informaciju je na svom Facebook profilu potvrdio i Nihad Čolpa, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

"Parlament FBiH usvojio zaključak kojim ukidamo aerodromske takse. Uskoro više jeftinih letova sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo! Velika pobjeda. Hvala kolegama", napisao je Čolpa.

Čolpa je predložio zaključak kojim Parlament FBiH obavezuje Vladu FBiH da poništi odredbu u Odluci o putničkoj taksi - naknadi za razvoj i unapređenje avio prometa u FBiH, prema kojoj je, do sada, svaki odlazeći putnik sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu morao platiti Federalnu taksu u iznosu od 20 KM, kao i da se sredstva za aerodrome Tuzla i Mostar obezbijede kroz budžet.

Parlament je podržao ovaj zaključak.

"Sarajevski aerodrom je najskuplji u regiji. Takse su čak do četiri puta veće nego u Turskoj, gdje takse plaćaju samo domaći državljani, a sve u cilju što većeg broja turista. U odnosu na Tursku ali i okruženje, veći bh entitet umjesto da omogući što jeftiniji dolazak stranih turista u Sarajevo, FBiH je propisala visinu takse kojom je Međunarodni aerodrom u Sarajevu postao nejnekonkurentiji u regiji, rekao je, između ostalog, Čolpa, koji je mišljenja da je ovo korak ka cilju da Bosna i Hercegovina bude turistički lider u regiji.prenosi Nap.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije