Uskoro rješavanje pitanja vojne imovine

Radiosarajevo.ba
Uskoro rješavanje pitanja vojne imovine

Zamjenik komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadir John Olsen izrazio je danas nadu da će uskoro biti riješeno pitanje perspektivne vojne imovine, što je uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u Savjernoatlantskom savezu.

On je ponovio da sva perspektivna vojna imovina mora biti uknjižena na državni nivo i data na upotrebu Ministarstvu odbrane BiH, dodajući da od političkih lidera zavisi kada će to biti urađeno.

Olsen je istakao da, osim političkog, postoje i pravni i tehnički aspekti pitanja perspektivne vojne imovine, na čijem rješavanju NATO radi sa pravobranilaštvom i Ministarstvom odbrane.

On je naveo da je spisak perspektivne vojne imovine određen odlukama Predsjedništva BiH i da NATO prati stavku po stavku sa tog spiska kako bi se osiguralo da svi aspekti te imovine budu riješeni.

Olsen je rekao da NATO trenutno sarađuje sa BiH u okviru Akcionog plana za članstvo, dodajući da ta saradnja ne obuhvata samo odbrambeno-vojna pitanja, nego i ekonomska, politička, ekološka i bezbjednosna.

"Prednosti za BiH ako pristupi NATO-u ogledaju se u četiri apekta - bezbjednost, jer je pružanje bezbjednosti misija ovog Saveza, i stabilnost, a kada imate bezbjednost i stabilnost, onda je tu i ekonomski razvoj, te uticaj članica NATO-a na proces donošenja odluka u Savezu i svim njegovim tijelima", reko je on novinarima u Banjaluci prije predavanje o temi "Prošlost, sadašnjost i budućnost NATO-a".

On je ocijenio da se Oružane snage BiH razvijaju u vrlo profesionalne snage, sa kojima NATO saraćuje u postizanju niza partnerskih ciljeva. Kao primjer je naveo učešće Oružanih snaga BiH u misiji ISAF u Afganistanu, gdje su se oficiri, podoficiri i vojnici iz BiH pokazali stručnim i kompetentnim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije