Uskoro moderni vozovi na domaćim prugama

Radiosarajevo.ba
Uskoro moderni vozovi na domaćim prugama

Željeznice Federacije BiH prije šest godina su za 67.6 miliona eura kupile nekoliko savremenih, kvalitetno opremljenih i udobnih talgo-vozova. U promet bi trebali biti pušteni tek u narednim mjesecima, kada se okončaju sve formalne procedure.
 
Vagoni su opremljeni udobnim sjedištima, barom, spavaćim kolima, posebnim prostorom za invalide i internet-konekcijom, piše u ponedjeljak Oslobođenje.
 
Kupljeno je 2006. godine devet putničkih garnitura sa 81 vagonom, i to pet garnitura dnevnog i četiri garniture noćnog voza.
 
Šest godina ovi vozovi stoje u Tehničkoj stanici Sušica, a kako ističu iz Željeznica FBiH, za njihovo pokretanje neophodno je obezbijediti finansijsku podršku Vlade FBiH u iznosu od pet miliona maraka za pokrivanje neamortiziranih troškova.
 
„O tačnom datumu uvođenja talgo-vozova u saobraćaj ne možemo još govoriti, ali očekujemo da će to biti najdalje u prvoj polovini ove godine. Talgo-vozovi će saobraćati po postojećim trasama i po aktuelnom redu vožnje“, rekli su u Željeznicama FBiH.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije