Uskoro boljim putem do Neuma

Radiosarajevo.ba
Uskoro boljim putem do Neuma

Do kraja godine trebala bi početi gradnja magistralnog puta Čapljina - Svitava - Neum. Prema riječima ministra prometa i komunikacija Federacije BiH Envera Bijedića, u pitanju je gradnja novog puta, a ne rekonstrukcija već postojećeg.

"Pripremamo jedan akt koji ćemo uputiti prema Vladi FBiH, a koji bi nam omogućio dodatno zaduženje Javnog preduzeća 'Ceste Federacije'. Za gradnju ovog puta bit će potrebno 35 miliona do 40 miliona eura", naveo je Bijedić.

Od 1. jula kontrole na graničnim prijelazima za Hrvatsku bit će pooštrene, a građani Neuma, prema svemu sudeći, odsječeni od vlastite države. Gradnjom ovog puta, kako kaže Bijedić, dobili bismo priključak našem najbitnijem turističkom gradu.

"Građani BiH i njena roba ne bi morali prelaziti granicu s Hrvatskom dva puta da bi došli do Neuma. Na ovaj način bili bi im osigurani direktan transport robe i veza s morem, s bitnom turističkom odrednicom kao što je Neum. Kada se to uradi, neće biti potrebe ići kroz Republiku Hrvatsku i ubrzat će se sam put do mora", rekao je Bijedić.

Kako je istakao Bijedić, do početka gradnje neće proći mnogo vremena. Čim Vlada FBiH da saglasnost za kreditno zaduženje, počet će se s gradnjom.

"Projekt radimo u saradnji s Ministarstvom finansija FBiH i nadamo se da ćemo dobiti saglasnost za ovu inicijativu. Nakon toga možemo ići u kreditno zaduženje i realizaciju tog projekta. Nadam se da bismo do kraja godine mogli početi s gradnjom", dodao je Bijedić.

Aktuelna priča

Ministar finansija FBiH Ante Krajina potvrdio je ovu informaciju za Avaz.ba, kazavši da je gradnja ovog puta prioritet te da bi bila od velike pomoći građanima BiH.

"Dosta je aktuelna sva ta priča o ulasku Hrvatske u EU i u fazi je kada je gradnja ovog puta prioritet. Bilo bi veoma dobro za bh. građane, posebno za one koji žive u Neumu, da se s gradnjom počne što prije", kazao je Krajina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije