Ured Evropske unije u BiH o Zavodu Pazarić: Bez odlaganja istražiti navode

Radiosarajevo.ba
Ured Evropske unije u BiH o Zavodu Pazarić: Bez odlaganja istražiti navode
Foto: Arhiv / Delegacija EU

Stanje u Zavodu Pazarić komentarisali su iz Ureda Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Kako su istakli, šokirani su prikazima navodno lošeg tretmana djece i odraslih u Zavodu.

Očekuju od nadležnih da, kako je saopšteno, bez odlaganja temeljito istraže navode i osiguraju brz i adekvatan institucionalni odgovora.

Slučaj Zavod u Pazariću: Kako se razotkrivao horor nad nemoćnom djecom

"U međuvremenu je izuzetno važno osigurati odgovarajuću dodatnu brigu za korisnike Zavoda u Pazariću, jednako kao i za korisnike usluga svih ostalih institucija za zbrinjavanje", poručili su.

Podsjetili su da je zaštita i promocija prava djece i osoba s invaliditetom obaveza i odgovornost nadležnih vlasti i institucija u Bosni i Hercegovini dodavši:

"Sistematsko rješenje za osiguranje jednakog pristupa socijalnoj zaštiti i uslugama za djecu s različitim sposobnostima trebaju uvesti nadležne institucije u cijeloj zemlji."

Protesti završeni, nastavljaju se sutra: Pročitajte šta se desilo u zgradi Vlade

Istakli su da će Evropska unija nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu u naporima, kako je naglašeno, na transformaciji institucija socijalne zaštite i jačanju modela alternativne socijalne skrbi utemeljenih u zajednici za djecu bez roditeljskog staranja i djecu i odrasle s invaliditetom.

Direktor Zavoda u Pazariću: Ovo je atak na žene koje ovdje rade

Podsjećamo, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić je jučer, 20. novembra objavila fotografije koje prikazuju nehuman tretman djece - štićenika Zavoda u Pazariću.

Fotografije su izazvale reakcije, uglavnom osuđujuće. Uslijedili su protesti. Neki su održani jučer. Danas su građani protestovali ispred Vlade Federacije. Najavljeni su novi protesti za sutra, 22. novembar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije