Uputnica za Stankovićev bijeg

Radiosarajevo.ba
Uputnica za Stankovićev bijeg

Prema nalazu vještaka Esada Bilića, Dragičević je napisala tekst na „specijalističkom nalazu-uputnici za RTG snimanje zuba“ za Radovana Stankovića. Isti dokument je, kako tvrdi vještak, potpisala Brankica Davidović kao ljekar specijalista, dok je Zoran Sekulić napisao „stroga kontrola po propisu“.

Za pomaganje pri bjekstvu Radovanu Stankoviću, osuđenom na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, optuženi su Ranko Stanković, Brankica Davidović, Ranka Dragičević, Mile Krsmanović, Miroslav Blagojević, Zdravko Vrečo, Dragan Mašić, Srđan Vilotić, Miro Prodanović i Goran Milošević.

Stanković je osuđen zato što je, kao pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), bio jedan od organizatora i nadzornika u takozvanoj “Karaman kući” u Foči, koja je služila kao zatočenički centar za žene, djevojke i djevojčice, a koju su srpski vojnici zvali “Javna kuća”.

"Obavljanje pretraga"


Nakon presude upućen je na odsluženje kazne u Kazneno-popravni zavod (KPZ) u Foči, odakle je pobjegao 25. maja 2007. godine prilikom odlaska na Stomatološki fakultet Medicinskog centra u tom gradu radi “obavljanja pretraga”.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Stanković je sa uputnicom upućen iz KPD-a Foča na liječnički pregled na Stomatološki fakultet Medicinskog centra u Foči. Taj pregled, smatra Tužilaštvo, Stanković je iskoristio da se navodno "vidi sa porodicom“.

Tužilaštvo BiH smatra da je optužena Ranka Dragičević kao medicinska sestra na Stomatološkom fakultetu u Foči napisala uputnicu na zahtjev Brankice Davidović, doktorice stomatologije na istom fakultetu. Prema navodima optužnice, Brankicu Davidović je supruga Ranka Stankovića, brata odbjeglog Radovana, zamolila da napiše uputnicu.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. novembar kada bi trebao biti saslušan još jedan vještak.

bim.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije