Upute o saradnji policije i Tužilaštva BiH

Radiosarajevo.ba
Upute o saradnji policije i Tužilaštva BiH

Od ovog mjeseca u svim policijskim agencijama u BiH počet će se primjenjivati Uputa o postupanju i saradnji policijskih službenika i tužilaca u provođenju radnji dokazivanja u toku istrage, a koja je jedan od dokumenta koji je usvojio Upravni odbor projekta „Uspostavljanje boljih mehanizama saradnje policija i tužilaštava u BiH".

Federalni ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić je napomenuo da je to je vrlo vrijedan dokument koji će na istim osnovama i uz ista pravila regulirati saradnju policije i tužilaca u čitavoj BiH.

Alić i svi drugi učesnici današnje, Pete konferencije o saradnji policije i tužilaštva u BiH, istakli su da je taj projekt u proteklih godinu dana doprinio poboljšanju saradnje u ovoj oblasti u BiH, kao i efikasnijem djelovanju policije i tužilaca u borbi protiv najtežih oblika kriminala.

Poruku da se svi u BiH trebaju zalagati za izgradnju depolitizovanih i profesionalnih agencija za provođenje zakona uputio je ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.

On podsjeća da je 2003. godine izvršena reforma krivičnopravnog zakonodavstva te da je BiH dobila novi istražno-optužni model u kojem su tužioci postali ključni akteri u vođenju istrage, ali za vođenje istraga potrebna je bolja saradnja između policije i tužioca.

I ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo rekao je da je entitetska policije, kao učesnik u ovom projektu, pokazala da je potpuno spremna da njegovom realizacijom da konkretan primjer razvoju društva, odnosno doprinosu napetka na putu BiH ka Evropskoj uniji.

"Ovaj projekt uspješno je realiziran, jer su sve odluke Upravnog odbora ovog projekta donošene konsenzusom, što je i doprinijelo da projekt bude uspješan, a njegovi rezultati primjenjivani u praksi", ističe Čađo.

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu dodao da je do uspješne realizacije ovog projekta došlo prije svega zbog profesionalnog rada svih učesnika u projektu te dovelo do poboljšanja saradnje između tužilaštva i policije u BiH.

Projekt „Uspostavljanje boljih mehanizama saradnje policija i tužilaštava" finansirale su Vlada Velike Britanije, Vlada Kraljevine Norveške i Policijska misija EU u BiH.

Petoj konferenciji o saradnji policije i tužilaštava prisustvuju i direktor federalne Uprave policije Zlatko Miletić, direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić i drugi predstavnici tužilaštva i sigurnosnih agencija u BiH.

FENA/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije