Uprkos zabranama Emir Hožić odao počast žrtvama

Radiosarajevo.ba
Uprkos zabranama Emir Hožić odao počast žrtvama

Uprkos zabrani načelnika Općine Prijedor Marka Pavića da se u ovom gradu ne smije obilježavati genoc počinjen u ovom gradu, Emir Hodžić sjetio žrtava, stajavši bez riječi, sa bijelom trakom oko ruke, na glavnom trgu u Prijedoru 23. maja 2012. godine.

Hodžićevi otac i brat bili zarobljeni u koncentracionom logoru Omarska, a  ArcelorMittalovi čuvari ovog kompleksa nisu mu dopustili da posjeti mjesto stradanja njegovih najbližih.

Bijela vreća ispred njegovih nogu simbolizira zločine počinjene nad zenama u Prijedoru. Tog dana je na trgu trebala da bude postavljena instalacija sa 266 bijelih vreća i crvenih ruža za 266 žena i djevojčica ubijenih u Prijedoru 1992. godine. Međutim, načelnik Pavić je zabranio instalaciju, rekavši da bilo kakvo obilježavanje 20. godišnjice genocida u Prijedoru neće biti dozvoljeno jer "narušava ugled grada".

Načelnik CJB Prijedor Radomir Dukić u Rješenju o zabrani obilježavanju javnog skupa - obilježavanja stradanja djevojčica i žena sa područja ove opštine, obrazložio je kako bi "obilježavanje zbog različitih nacionalnih osjećanja i pripadnosti, moglo podstaći na nasilje..."



U prijedorskom genocidu stradalo je 3.173 civila, 31.000 ljudi je zatočeno u logorima, 53.000 osoba su žrtve progona i deportacije.

Više podataka o genocidu počinjenom u Prijedoru možete pronaći na web stranicu Stop Genocide Denial ili u istoimenoj grupi na Facebook-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije