Uprkos ultimatumu 'Pantera': Održana premijera filma Avde Huseinovića u Janji

0
Piše F. V.
Uprkos ultimatumu 'Pantera': Održana premijera filma Avde Huseinovića u Janji
Foto: Taner Aličehić / Održana premijera filma Avde Huseinovića u Janji

Uprkos ultimatumima i traženju zabrane, večeras se u Centru za kulturu u Janji održava premijerno prikazivanje filma pod nazivom "Ubijeni prirodnom smrću" autora Avde Huseinovića, publiciste, istraživača, autora brojnih dokumentarnih filmova, a u produkciji "PodrinjeMedia".

Potvrđeno je to portalu Radiosarajevo.ba s mjesta događaja.

Događaj je izazvao veliki interes u Semberiji, što potvrđuju i fotografije koje objavljujemo.

"Hvala vam što ste večeras s nama ovdje, da premijerno pogledamo film "Ubijeni prirodnom smrću". Mi smo ovaj film završili prije više od godinu dana. Opće poznata situacija s koronom nas je omela da film prošle godine prikažemo. Nikad nije kasno", kazao je Huseinović u obraćanju publici u Janji.

Podsjetimo, 5. augusta saopćenjem za javnost oglasili veterani zloglasnih "Pantera", jedinice kojom je komandovao ubijeni Ljubiša Savić Mauzer, tražeći od "nadležnih organa" zabranu premijere ovog filma.

"Pomenuti dokumentarni film ima monstruozno ime, a u samom filmu su monstruozne konstrukcije koje su usmjerene protiv boraca Vojske Republike Srpske u Semberiji i protiv samog Srpskog naroda na ovim prostorima. U filmu se pominje na desetine pa i na stotine ubijenih Bošnjaka sa područja Janje i Bijeljine, pa pitamo producente gdje su grobovi tih navodno ubijenih Bošnjaka, zašto nisu slikali grobove kad su pravili film?", navodi se u saopćenju jedinice koja je sarađivala i sa jedinicom ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arakana.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Avdo Huseinović je još ranije poručio da neće pristati na ultimatume i zabrane niti Mauzerovih "Pantera", niti bilo koga.

"PodrinjeMedia, televizija koja egzistira u manjem bh. entitetu, a koja je i producent filma, pripremila je sve tehničke preduslove za održavanje premijere u Janji, u utorak 10. avgusta. Ovo je film koji govori o nekažnjivosti velikih zločina nad Bošnjacima i dijelu Albanaca i Roma u Semberiji. "Panteri" u zahtjevu za zabranu premijere navode kako - nije bilo zločina, kako nema grobova, nema presuda…U Bijeljini koja je bila prva na udaru u Bosni 1. aprila 1992. godine, a i u susjednoj Janji, mjestima gdje nije bilo nikakvih ratnih sukoba, ubijeno je puno civila, cijelih porodica, djece, staraca…", kazao je tada Huseinović.

Dodao je kako je uvjeren da će, kao i mnogo puta ranije, ovim filmom skrenuti pažnju na to da jedan veliki broj ratnih zločinaca danas slobodno hoda.

"Grobova ima, ima i živih svjedoka, a, nažalost, mnogim ubijenim grob su bile Drina i Sava, neki su pronađeni u Sremskoj Mitrovici i Šapcu, a mnoge možda nećemo nikada pronaći. Užasno je to da za većinu ubijenih u Bijeljini i Janji lokalne vlasti u potvrdi o smrti navode da su umrli prirodnom smrću, između ostalog i za žrtve Arkanove "Srpske dobrovoljačke garde" koje se vide na slikama čuvenog fotoreportera Rona Haviva i koje su još u prvoj polovini aprila 1992. objavljene na naslovnicama poznatih svjetskih listova", istakao je tom prilikom Huseinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije