Uprkos negativnom mišljenju struke: Direktor će dozvoliti uvoz ruskih lijekova u BiH?

Radiosarajevo.ba
Uprkos negativnom mišljenju struke: Direktor će dozvoliti uvoz ruskih lijekova u BiH?
Foto: Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH / Aleksandar Zolak

Stručna komisija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nije dopustila registraciju problematičnih biosimilar lijekova iz Rusije kompanije Biocad.

Ovim povodom saopćenjem se oglasio direktor Agencije Aleksandar Zolak, te nagovijestio da će samostalno donijeti drugačiju odluku.

U saopćenju Zolak ističe da kada je riječ o registraciji kompanije Biocad iz Rusije na sceni neuvažavanje zahtijevanog ekspertnog mišljenja koji obesmišljava svrhu postojanja liste eksperata Agencije, te dovodi u pitanje buduće funkcionisanje procedure registracije lijekova.

Dodao je da će u narednom periodu pokušati da apeluje na članove komisije da dođu do zajedničkog stava po predmetnom pitanju.

direktor Agencije Aleksandar Zolak uputio saopćenje javnosti - undefined

Foto: Screenshot: direktor Agencije Aleksandar Zolak uputio saopćenje javnosti

“Ukoliko ti pokušaji ne urode plodom na narednoj sjednici komisije bit ću prinuđen da odluku donesem samostalno, uvažavajući argumentaciju kao i procedure i ovlaštenja propisane Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima”, istakao je Zolak.

Podsjećamo, posljednjih mjeseci uvoz lijekova iz Rusije izašao je iz sfere zdravstva te postao ekonomsko i političko pitanje, a svoje mišljenje o ovome dao je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pravdajući tu odluku ekonomskim razlozima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije