Uprava treba isplatiti februarsku plaću u najkraćem roku

Radiosarajevo.ba
Uprava treba isplatiti februarsku plaću u najkraćem roku


Uprava Željeznica FBiH trebala bi u narednih sedam do deset dana isplatiti februarsku plaću uposlenima u ovom preduzeću - izjavio je danas u Sarajevu federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

Nakon sastanka sa predsjednikom i članovima Uprave Željeznica FBiH, Bijedić je kazao da su dogovorili da će zajedničkim snagama pokušati da se izađe iz ove situacije i to na način da će Uprava uložiti maksimalne napore da isplati taj jedan lični dohodak u najkraćem mogućem roku.

"Vlada, odnosno resorno ministarstvo, uradit će sve što je potrebno da se isplati martovska tranša prema Željeznicama u iznosu od 1,8 miliona KM", istakao je Bijedić.

Najavio za sutra, u isto vrijeme, sastanak sa predstavnicima štrajkača, kako bi vidjeli da li postoji još nešto što mogu uraditi 'kako se ne bi dalje proizvodile štete'.

"Svaki dan štrajka znači štete. Ako nađemo rješenje nakon pričinjenih šteta, znači da nismo dobro radili. Treba naći rješenje prije nego štete nastanu",  kazao je Bijedić.

Dugoročno rješenje, kako je dodao, jeste u tematskoj sjednici posvećenoj Željezniciama. Bijedić je napomenuo da ima nagomilanih problema koje treba sistemski riješiti - od broja zaposlenih, nekih dugova, pa do   međunarodnih kredita.

Predsjednik Uprave Željeznica Federacije BiH (ŽFBiH) Nedžad Osmanagić ocjenio je sastanak konstruktivnim, dodajući da su razmatrana brojna pitanja po kojima imaju približno isti stav.

Do štrajka u Željeznicama FBiH, koji je započeo u ponedjeljak, kako je dodao, nije trebalo doći.

"Nije moguće da zbog isplate jedne plaće zaustavljamo saobraćaj i dovodimo u nezavidnu situaciju komintente i klijente Željeznica, koje su od krucijalnog značaja za Federaciju BiH ", kazao je Osmanagić.

Po njegovom mišljenju, da je donesen zakon o finansijskoj konsolidaciji, koji je istekao 31. decembra prošle godine, do ove situacije i reakcije zaposlenika vjerovatno ne bi došlo. Rješenja postoje, dodao je Osmanagić, ali su zbog političke situacije određeni procesi zaustavljeni.

Osmanagić je kazao da je tranša koju Željeznice dobijaju iz budžeta nedovoljna i da služi samo za manje troškove infrastrukture, a koja Željeznice godišnje košta 80 miliona KM.

"Po meni je bitno da Vlada izvršava svoju obavezu preuzetu zakonom, a to je finansiranje infrastrukture i putničkog i kombinovanog saobraćaja. Ujedno, treba naći trajno rješenje finansiranja", istakao je Osmanagić.

Osmanagić je napomenuo da treba napraviti rekonstrukciju firme, prije svega, broja zaposlenih, mobilnih kapaciteta i slično. Nije mogao kazati dokad će trajati štrajk u ŽFBiH, napominjući da radi sve da se osigura isplata februarske plaće.

Komentarišući neke navode da će Uprava tužiti Vladu FBiH zbog neispunjavanja njenih obaveza, Osmanagić je kazao da su i o tome razgovarali na današnjem sastanku, piše Fena.

"Vlada je nama dužna 420 miliona maraka po osnovu Zakona o finansiranju infrastrukture, a po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji 171 milion maraka. Spremni smo da sve dogovorimo, ali i mi i Vlada moramo imati razumijevanje za postojeće stanje", kazao je Osmanagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije