Uprava Civilne zaštite FBiH: Nema novca za nadoknadu šteta

Radiosarajevo.ba
Uprava Civilne zaštite FBiH: Nema novca za nadoknadu šteta

Foto: Velija Hasanbegović, radiosarajevo.ba

Nijedna društvena zajednica u BiH nema fond, niti rezerve da pokrije troškove materijalne štete nastale u posljednjim poplavama, koje su najveće u proteklih sedamdeset godina - izjavio je sekretar Uprave Civilne zaštite FBiH Stanko Slišković, prenosi Srna.

“Prošle sedmice poplave su izazvane i na nadmorskoj visini višoj od 900 metara. Voda nije samo išla površinom, nego je izbijala iz zemlje praveći pretpostavke za klizišta, odrone. Ovo je poplava koja je već na nivou prirodnog fenomena”, rekao je Slišković za "Nezavisne novine".

On je dodao da su ovakve poplave istovremeno i upozorenje BiH da se ne smije zapostaviti sistem zaštite i spašavanja i da u centru tog sistema moraju biti opština i kanton.

"Dugoročno ćemo morati otklanjati ove posljedice i rješavati probleme obnove i rekonstrukcije", rekao je Slišković.

U Tomislavgradu i Drvaru stanje elementarne nepogode

Nakon višednevnih obilnih kiša i poplava koje su ugrozile desetine kuća na području opštine Tomislavgrad, na prijedlog Štaba civilne zaštite načelnik ove opštine Ivan Vukadin donio je odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode, javlja Srna.

Vukadin je potvrdio medijima da je zbog vodene bujice i oštećenja mosta i dalje u prekidu saobraćaj na putnom pravcu Tomislavgrad - Kongora - Lipa - Mandino Selo, te da su sva sela ispod planine Ljubuše odsječena od ostalih dijelova opštine.

Prema njegovim riječima, poplavom su ugrožene brojne kuće u selima od Luga do Lipe ispod Vran planine, a selo Lipa je u potpunoj izolaciji jer tamo nije uspjela doći nijedna ekipa sa vozilima, dok su neki mještani ugroženih sela smješteni u hotele jer su njihove kuće poplavljene.

Na području Livanjskog kantona stanje elementarne nepogode proglasila je i opština Drvar zbog izlijevanja rijeke Unac i njenih pritoka, a radi zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara svi organi uprave, pravna lica i druge institucije stavljeni su na raspolaganje opštinskoj službi civilne zaštite.

Poplave u Zenici i okolini (FOTO & VIDEO)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije