Upozorenje meteorologa: Danas se očekuju obilne padavine, a evo kad će kiša stati

Radiosarajevo.ba
Upozorenje meteorologa: Danas se očekuju obilne padavine, a evo kad će kiša stati
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kišno Sarajevo

Jutros je Bosni bilo oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 4 stepena, Ivan Sedlo 10, Sokolac 12, Sarajevo 13, Bugojno, Gradačac, Livno i Tuzla 14, Bihać, Bijeljina, Doboj, Sanski Most, Srebrenica i Zvornik 15, Banja Luka i Prijedor 16, Široki Brijeg 18, Grude 19, Mostar, Neum i Trebinje 20 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 940 milibara, za 2 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Bioprognoza: Pod uticajem nestabilnog, na jugu mjestimično i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata javiće se tegobe poput nervoze, glavobolje i iscrpljenosti, zbog čega je poželjno reducirati aktivnosti. Učesnici u saobraćaju također trebaju biti oprezniji, izraženije u poslijepodnevnim satima. Sa dolaskom noći opšta slika djelimično će se popraviti.

Mi vas podsjećamo da su brojni meteorolozi proteklih dana izdali upozorenja na obilne padavine ovih dana, a za danas je upaljen i žuti meteoalarm zbog padavina, a posebno problematično bit će na području Tuzle, Banje Luke i Prijedora, dok će vjetar praviti probleme na području Livna.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Nešto manje oblačnosti uglavnom na jugu zemlje. U jutarnjim satima kiša se očekuje u sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima. Tokom dana, sa kišom i pljuskovima u Bosni. U Hercegovini padavine krajem dana i tokom večeri. U centralnim, sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne očekuju se intenzivnije padavine (od 20 do 40, lokalno do 50 l/m2.). Vjetar slab do umjeren sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna od 14 do 20, na jugu od 20 do 25 stepeni. U Sarajevu oblačno vrijeme. Tokom dana, sa kišom, pljuskovim i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura oko 17 stepeni.

Ponedjeljak: Oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima u Bosni. U Hercegovine su mogući slabi lokalni pljuskovi. Obolnije padavine se očekuju u centralnoj, istočnoj i sjeverozapadnoj Bosni (od 30 do 60, lokalno do 80 l/m2). Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu do 20, a najviša dnevna od 14 do 20, na jugu od 21 do 24 stepena.

Utorak: Pretežno oblačno vrijeme. Povremeno kiša ili lokalni pljuskovi su mogući u dijelovima centralne i istočne Bosne. Tokom dana, postupan prestanak padavina. Jutarnja temperatura od 12 do 17, na jugu do 20, a najviša dnevna od 14 do 20, na jugu do 24 stepena.

Srijeda: Malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na jugu do 21, a najviša dnevna od 16 do 22, na jugu i sjeveru do 26 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije