Upozorenje strankama: Kazne za nelegalno plakatiranje do 6.000 KM

Radiosarajevo.ba
Upozorenje strankama: Kazne za nelegalno plakatiranje do 6.000 KM
EPA / Ilustracija
Povodom aktuelne kampanje za Lokalne izbore, koji će se održati 2. oktobra, Uprava za inspekcijske poslove KS očekuje da politički subjekti koji učestvuju na izborima na zakonom previđen način upoznaju birače s njihovim programom i kandidatima.

„Sa aspekta nadležnosti Inspektorata urbanističko-građevinske, ekološke i komunalne inspekcije KUIP-a posebno je bitno da politički subjekti dosljedno primjenjuju zakonske propise, te da promotivni materijal postavljaju samo na ona mjesta koja su predviđena za plakatiranje i oglašavanje.

U tom smislu, pozivamo sve političke subjekte i njihove simpatizere da se uzdrže od nepropisnog postavljanja plakata, banera, slobodnostojećih konstrukcija i panoa sa slikama kandidata, predizbornim sloganima i porukama, kao i da se uzdrže od devastacija javnih prostora i površina ispisivanjem grafita i natpisa, te prljanja javnih površina rasipanjem, bacanjem ili uništavanjem promotivnog materijala. Naročito ističemo stroge zakonske zabrane plakatiranja na stubovima javne rasvjete i kontaktnoj mreži, stajalištima javnog prijevoza, te zabranu postavljanja reklamnih panoa i lijepljenja plakata na stablima, parkovskoj opremi i objektima“, navodi se u saopćenju.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove već je organizovala sastanak sa predstavnicima službi komunalnih redara kantonalnih javnih komunalnih preduzeća “PARK” i “RAD”, koji od prvog dana izborne kampanje kontrolišu poštivanje zakonskih odredaba na terenu. Komunalni redari posao obavljaju u dvije smjene, a sve evidentirane prekršaje dostavljaju kantonalnoj komunalnoj inspekciji na nadležno postupanje. Istovremeno, zatražen je i dodatni angažman općinskih inspekcija.

„Od političkih subjekata očekujemo da zakonitim postupanjem pokažu društveno-političku odgovornost prema državi i lokalnoj zajednici i tim primjerom uvjere birače u istinitost političkih ideja koje zastupaju. To se naročito odnosi na programska opredjeljenja u oblasti zaštite okoliša, zaštite i održavanja javnih prostora i površina, komunalnih djelatnosti i komunalne čistoće.

Također, blagovremeno upozoravamo i da će svi evidentirani prekršaji biti sankcionisani na zakonom predviđeni način, odnosno izdavanjem rješenja o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti, kao i prekršajnih naloga. U zavisnosti od vrste prekršaja i materijalnog propisa kojim je isti definisan, propisane kazne kreću se do 6.000,00 KM za pravna lica, do 1.000,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te do 700,00 KM za fizičko lice. Pored toga, za nepostupanje po rješenju inspektora Zakonom su predviđene novčane kazne u iznosu do 20.000,00KM za pravno lice, odnosno do 2.000,00KM za odgovorno lice u pravnom licu“, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije