Upozorenje: Prevencija je najvažnija za sprečavanje prirodnih nesreća

Fena
Upozorenje: Prevencija je najvažnija za sprečavanje prirodnih nesreća
Fena / Ilustracija
U skladu sa mjerama predostrožnosti Kantonalna uprava civilne zaštite saopćila je da svi nadležni organi moraju odmah poduzeti preventivne mjere u vezi sa zaštitom spašavanja u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Kako stoji u saopćenju KUCZ-a, u prethodnom periodu uočeno je da su određeni nadležni subjekti, koji podliježu Zakonu o zaštiti i spašavanju od prirodnih i drugih nesreća, neadekvatno pripremljeni i zbog toga se skreće pažnja na neke mjere koje su dužni poduzeti.

"Obaveza je pravnih osoba da donesu planove zaštite i spašavanja za svoje djelovanje, planiranje i osiguranje materijalno-tehničkih sredstva za provođenje mjera zaštite i spašavanja, organizacija svojih snaga civilne zaštite, te opremanje tih snaga potrebnom opremom za učešće u zaštiti i spašavanju", navode iz KUCZ-a.

Ukazuju i na mjere provođenja lične i uzajamne zaštite građana kao najmasovnijeg oblika pripremanja i organiziranog učešća građana u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Na taj način stvorit će se pretpostavke za efikasnije i brže reagiranje na sve potencijalne izazove i prijetnje i samim tim izbjeći ljudska stradanja i velike materijalne štete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije