Imate zasade krušaka u dvorištu? Ovo je bitno upozorenje!

Fena
Imate zasade krušaka u dvorištu? Ovo je bitno upozorenje!
Na zasadima krušaka uočeno je prisustvo kruškine buve, te iz Ministarstva poljoprivrede RS-a voćarima preporučuju upotrebu insekticida ovicidno-larvicidnog djelovanja.

Upozoravaju da se u narednim danima prognozira rast temperatura što će dovesti do masovnog piljenja larvi iz položenih jaja.

Iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi ističu da je, kako bi se smanjila brojnost jaja, poželjno da se, što prije, uklone vrhovi jednogodišnjih prirasta na kojima se najčešće nalaze jaja buve.

Kada je riječ o smotavcu jabuke, očekuje se masovnije piljenje druge generacije larvi smotavca iz položenih jaja i njihovo ubušenje u plodove jabuka, ali i krušaka kod kojih također može doći do velikih šteta, ukoliko se u naredna dva do tri dana ne primjene insekticidi koji djeluju na jaja i larve štetočine na bazi hlorantraniliprola, hlorpirifosa, indoksakarba i slično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije