Upitno izručenje Paravinje Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Upitno izručenje Paravinje Hrvatskoj

Izjava Dragana Paravinje, koju je dao na ročištu održanom jučer u Sudu BiH, da osim državljanstva Hrvatske i Srbije, od 2002. godine posjeduje i državljanstvo BiH, zakomplikovalo je sutuaciju oko izručenja Paravinje hrvatskoj.

"Ukoliko se pokaže da je Paravinja zaista državljanin BiH, kao što sada tvrdi, neće ga biti moguće izručiti Hrvatskoj!", izjavio je za HTV Bariša Čolak, ministar pravde BiH, te dodao da zakon toj državi brani izručivanje svojih državljana. 

Veliko iznenađenje izazvala je izjava Paravinje da osim državljanstva Hrvatske i Srbije, od 2002. godine posjeduje i državljanstvo BiH.

"I sud je bio iznenađen tom informacijom. Moramo provjeriti ima li Paravinja državljanstvo BiH. Ja naprosto ne mogu vjerovati da on ima i naše državljanstvo, ali ako je to istina, postupak se dodatno zakomplicirao i izručenje neće biti moguće", kazao je Čolak koji je rekao da će provjera je li Paravinja državljanin BiH trajati nekoliko dana. 

Dodatni problem, tvrdi Čolak, mogao bi biti postupak za silovanje koji se protiv Paravinje vodi u BiH, na sudu u Sokolcu. "Vidjet ćemo kako će taj postupak teći. Za desetak dana očekujemo nepravomoćnu presudu, ali onda postoji i mogućnost žalbe. Ne isključujem mogućnost da će taj predmet biti prepušten Hrvatskoj, ali to za sada ne mogu potvrditi", kaže Čolak.

Međutim, kako piše index.hr hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tvrdi da i dalje postoje mehanizmi koje RH može poduzeti. Naime, zabranu izručivanja svojih državljana BiH nema u Ustavu, već samo u zakonu, tako da je moguće potpisati sporazum koji će svejedno omogućiti da Paravinja bude izručen Hrvatskoj. 



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije