Upaljen žuti meteoalarm: Jaka kiša u Hercegovini, grmljavine na sjeveru i istoku Bosne

0
AA
Upaljen žuti meteoalarm: Jaka kiša u Hercegovini, grmljavine na sjeveru i istoku Bosne
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kiša u Sarajevu

Usljed jake kiše na području Hercegovine i jugoistoku Bosne, a zbog grmljavine na području sjeverozapadne, sjeverne i istočne Bosne na snazi je žuti meteoalarm.

Tako se na području mostarske regije očekuje količina padavina između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom. Istovremeno na području trebinjske i fočanske regije prognoziraju se mjestimično obilnije padavine od 20 do 40 milimetara po metru kvadratnom tokom 24 sata zbog čega je na snazi žuti meteoalarm.

"Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode", navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ).

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Istovremeno na području banjalučke, prijedorske i višegradske regije očekuju se lokalni grmljavinski procesi.

"Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće", naglašavaju iz FHMZ BiH.

U Bosni i Hercegovini preovladava oblačno vrijeme sa kišom.

Temperature zraka izmjerene u sedam sati iznosile su Bjelašnica 0, Ivan Sedlo 6, Bugojno, Sarajevo i Zenica 7, Drvar i Tuzla 8, Bihać, Doboj i Livno 9, Bijeljina i Široki Brijeg 10, Mostar 11, Banja Luka, Gradačac, Sanski Most i Trebinje 12, Stolac 14 i Neum 15 stepeni Celzijusa.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Jače padavine su na području Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Najviša dnevna temperatura zraka oko 11 stepeni Celzijusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije