Upaljen meteoalarm za cijelu BiH: Objavljeno i kad nam dolaze kiša i pljuskovi

0
Radiosarajevo.ba
Upaljen meteoalarm za cijelu BiH: Objavljeno i kad nam dolaze kiša i pljuskovi
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Juli na sarajevskim ulicama

Vreline nas i danas očekuju u BiH.

Meteorolozi su za cijelu državu izdali žuto upozorenje, zbog očekivanih vrućina, izuzev za područja Mostara i Trebinja, gdje je na snazi narandžasti meteoalarm, što znači da se na ovom području očekuju vreline iznad 35 stepeni.

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu oblačnost.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Sokolac 16, Drvar, Grude i Ivan-sedlo 17, Bugojno 18, Livno i Sanski Most 19, Prijedor i Sarajevo 20, Banja Luka 21, Bihać, Tuzla, Zenica i Zvornik 22, Gradačac, Mostar i Trebinje 24 stepena. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 941 milibar, za 1 milibar je niži od normalnog i sporo raste.

Bioprognoza: Nakon toplije noći u kojoj će manjkati svježine, jutarnji sati će biti malo ugodniji, potom uz dodatni porast temperatura zraka, vrlo brzo vruće i sparno. Neophodno je prilagoditi aktivnosti i boravak na otvorenom tokom prijepodneva, te provoditi mjere zaštite od UV zračenja. Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti, dekoncentracije. Učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnosti. Vjetar slab do umjeren južnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 29 do 35, na jugu do 39 stepeni. U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura oko 33 stepena.

Srijeda: Sunčano uz umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 25, a najviša dnevna 30 do 36, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 39 stepeni.

Četvrtak: Sunčano uz umjerenu oblačnost. Porast oblačnosti prema kraju dana i u večernjim satima, ponegdje na sjeveru Bosne može uvjetovati kišu ili lokalne pljuskove. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 25, a najviša dnevna od 30 do 36 stepeni.

Petak: U Bosni umjereno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu oblačnost. Tokom dana, razvojem oblačnosti, u Bosni sa kišom i pljuskovima. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 25, a najviša dnevna od 25 do 30, na jugu do 34 stepena, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije