Unutrašnji poslovi i dalje na čekanju

Radiosarajevo.ba
Unutrašnji poslovi i dalje na čekanju

Prednacrt zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH još uvijek nije usvojen. Iako ga je danas na sjednici u Sarajevu razmatrala Vlada FBiH, broj pristiglih primjedbi i sugestija onemogućio je resornog ministra da se o istima očituje još danas. Premijer FBiH Nermin Nikšić novinarima je rekao kako će Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova razmotriti dostavljene primjedbe, a potom će Prednacrt uputiti Vladi na novo razmatranje.

Premijer Nikšić je ocijenio kako je interesovanje javnosti koje vlada za dati zakon nezapamćeno. Čak je i predstavnik Ureda visokog predstavnika (OHR) prisustvovao današnjoj sjednici – došao je sa službenom notom u kojoj se navodi kako „OHR od federalnih vlasti očekuje transparentnije vođenje procesa donošenja akata“.

„Radna grupa je radila na ovom Prednacrtu dva mjeseca. Zakon je dostupan javnosti. Mislim da transparentnije od toga ne može“, odgovorio je premijer Nikšić, ali je, istina, priznao kako su za ovaj nivo interesovanja krivi i članovi Vlade koji su komentirali i ono što nisu trebali.

Iako su mu novinari sugerirali da propis nije javan, te da poruka OHR-a itekako ima smisla, s obzirom na to da ga nema na web-stranici Vlade FBiH, Nikšić je odgovorio da će službe svim zainteresiranim omogućiti da primjerak dokumenta dobiju na uvid.

Nikšić je odbio precizirati kakve su primjedbe danas upućene na Prednacrt: „Zašto bi ja prepričavao šta se dešavalo na sjednici Vlade? Pikanterije potražite na drugom mjestu“.

Premijer je dodao samo to da bi jedni propis liberalizovali, a drugi bi ga radikalizovali.

Novinarima se obratio i ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, inače kadar stranke SDA čije je Predsjedništvo i zvanično odlučilo da gore spomenuti zakon neće podržati. Njihov razlog zamjeranja jeste plan da direktora policije može smijeniti ministar i Vlada, ali bez uplitanja Nezavisnog odbora. Također smatraju da će u pitanje doći operativna i finansijska stabilnost policije. Trhulj je samo ponovio da je „Predsjedništvo SDA po ovom pitanju već zauzelo zvaničan stav“.

Sljedeća sedmica Federalne vlade održat će se u utorak sljedeće sedmice. Nakon što Vlada usvoji Zakon, uslijedit će njegova procedura u Parlamentu FBiH. Da bi zakon postao i konačno validan potrebno je da ga u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podrži 50 od 98 poslanika (zakon može biti usvojen i bez podrške SDA – u ovom domu sjede 23 njihova zastupnika), a u Domu naroda njih 30 od ukupno 58.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije