Unuk korejskog diktatora na mostarskom koledžu

Radiosarajevo.ba
Unuk korejskog diktatora na mostarskom koledžu


Unuk sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Ila upisan je navodno ove godine na Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, javlja Dnevni avaz.

Iz Koledža ova informaciju nisu ni potvrdili ni demantirali, a Kim Han Sol bi u Mostar trebao stići uskoro, gdje će pohađati nastavu zajedno sa 73 učenika iz 29 zemalja svijeta.

Informaciju u Koledžu trenutno drže u tajnosti, s obzirom na činjenicu da se radi o potomku sjevernokorejskog diktatora.

Portparol Ujedinjenog koledža svijeta Mostar Meri Musa kazala je da o ovom slučaju nema komentara.

Kim Jong Nam

Kim Han Sol, rođen 1995. godine, sin je Kim Jong Nama, najstarijeg, ali ne baš omiljenog sina sjevernokorejskog vođe.

Kim Jong Nam je, kao najstariji sin, sve do prije deset godina važio za očevog nasljednika, ali jedan bizaran incident uništio mu je diktatorsku karijeru. Oca će naslijediti njegovmlađi polubrat Kim Jong Un, koji je već promoviran u mladog vođu i koji ima podršku visokih vojnih i političkih zvaničnika u ovoj izoliranoj državi.

Kim Jong Nam je deportiran u Kinu, gdje i danas živi, osramoćen – kako misli njegov Otac. Ima dvije žene i nekoliko djece s njima. Živi u Macauu, posebnoj administrativnoj jedinici u sastavu Kine.

Otac mostarskog učenika je 2001. godine uhvaćen u Japanu sa lažnim pasošem i identitetom, u pratnji četverogodišnjeg djeteta (možda se radi upravo o mostarskom učeniku) pokušavajući posjetiti Disneyland! U dominikanskom pasošu imao je kinesko ime Pang Xiong (Debeli Medvjed).

Njegov otac, Kim Jong Il apsolutni je vladar Sjeverne Koreje od 1994. godine. On je predsjednik Nacionalnog komiteta odbrane ove države, vrhovni zapovjednik Korejske narodne armije i generalni sekretar Radničke partije Koreje. Kim Jong Il je naslijedio svog oca Kim Il Sunga, koji je zemljom vladao pola stoljeća.

Aktualno vezano za Sjevernu Koreju: Koncentracioni logori u S. Koreji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije