UniCredit dodjeljuje bespovratnih 130.000 eura

Radiosarajevo.ba
UniCredit dodjeljuje bespovratnih 130.000 eura

UniCredit Fondacija je danas objavila poziv za projekte u Bosni i Hercegovini, koji se bave pitanjima socijalnog poduzetništva i socijalne inkluzije (doprinos smanjenju socijalne isključenosti, siromaštva i poboljšanju života djece sa posebnim potrebama), a kojima će dodijeliti ukupno 130.000 eura bespovratnih sredstava.

UniCredit će, u saradnji sa Mozaik fondacijom, dodijeliti po20.000 eura za četiri projekta iz domena poduzetništva, dok će iz dijela fonda za zaštitu djece, za pet projekata dodijeliti po 10.000 eura, objavljeno je danas (27. februara) na pres-konferenciji u Sarajevu.

Više projekata, manje para

Prema riječima izvršne direktorice Mozaika Vesne Bajšanski – Agić, prijem aplikacija vršit će se do 31. marta ove godine, dok će u aprilu početi selekcija projekata.

Ono što je važno istaći, dodala je ona, jeste to da novac neće biti dodijeljen za početne (start-up) aktivnosti organizacija, tj. neće se dodijeliti u slučajevima u kojima je određena organizacija tek osnovana.

UniCredit ovim uslovom, naglasila je Bajšanski – Agić, želi iskustvom garantovati uspjeh ovog projekta. Od uspješnog aplikanta se očekuje da im je jedan posto budžeta obezbijeđen kroz prihodovne aktivnosti ili profit (za poduzetništvo), te da učestvuju u projektu sa 20 posto od ukupnog prošlogodišnjeg budžeta – ne nužno samo sa novcem, UniCredit će prihvatiti i robe, te usluge.

Prisutnima se obratio i direktor UniCredit Fondacije Maurizio Carrara, te direktor UniCredit banke Banja Luka Ivan Vlaho. Kako je Carrara istaknuo, ovaj projekat je nešto drukčiji u BiH nego u drugim zemljama, gdje su ovakvi konkursi u formi: manje projekata, više para.

Međutim, rekao je on, UniCredit je prepoznao raznolikost u ovoj zemlji, te je u tom smislu odlučio da će ovdje tražiti više projekata koji će dobiti 'manje para'.

Carrara je govorio o značaju neprofitnog sektora, te je podvukao kako vjeruje da je budućnost u ekonomijama koje su najbliže lokalnim tržištima. Predsjednik Fondacija najavio je i kontrolu učinka uloženog novca.


A u sferi poduzetništva, na konkurs se mogu prijaviti domaće neprofitne organizacije koje su ili osnovale socijalna preduzeća ili one koje imaju prihodovne aktivnosti, te zadruge; po pitanju inkluzije, mogu se prijaviti domaće neprofitne organizacije u oblasti zaštite djece: socijalna zaštita, zdravsto, obrazovanje, psihosocijalna podrška...

Formulari za prijavu

Formulari za prijavu nalaze se na web-stranicima UniCredit banke i Mozaik fondacije, a svi zainteresirani upite, tokom perioda apliciranja, mogu slati do 15. marta na e-mail adresu unicredit@mozaik.ba.

Fondacija Mozaik pruža finansijsku i savjetodavnu podršku aktivnostima od javnog interesa u BiH. U prošloj godini Fondacija je podržala 226 akcija čija je vrijednost bila viša od milion maraka, od čega su 58 posto sredstava prikupili od pojedinaca, preduzeća, državnih institucija...

UniCredit je evropska banka koja u BiH djeluje putem dvije banke – UniCredit Bank i UniCredit Bank Banja Luka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije