UNICEF priprema državni program zaštite dječijih prava za BiH

Radiosarajevo.ba
UNICEF priprema državni program zaštite dječijih prava za BiH

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović i predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer razgovarali su jučer o nastavku saradnje u vezi sa zaštitom dječijih prava te obznanili da UNICEF priprema državni program za BiH od 2010. do 2014. godine u čijoj izradi će učestvovati i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

UNICEF od 2001. pomaže Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH u uspostavi kapaciteta za bolju zaštitu prava djece.

''Trebat će nam pomoć u izvršenju međunarodnih obaveza po osnovu Konvencije o pravima djeteta i dodatnih protokola, izgradnji kapaciteta za zaštitu najugroženijih kategorija djece, a bitno je da u državni program UNICEF-a za BiH budu uključene aktivnosti u oblasti socijalne inkluzije djece, te upisa romske djece u matične knjige rođenih“, kazao je ministar Halilović.

Bauer je saopćila da će UNICEF podržati projekte Ministarstva koji se odnose na prikupljanje podataka o pitanjima zaštite djeteta, kao što su nasilje nad djecom, djeca u sukobu sa zakonom i aktivnosti koje podržavaju inkluziju romske djece.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije