Unaprijeđenje konstitutivnih naroda

Radiosarajevo.ba
Unaprijeđenje konstitutivnih naroda

Proces unapređenja pripadnika Oružanih snaga BiH sastavni je dio sistema vođenja u službi i upravljanja karijerom vojnih osoba, koji se vrši u skladu sa Zakonom o službi u OSBiH i Pravilnikom o unapređenju vojnih osoba u OSBiH. 

Kako je saopćeno danas iz Ministarstva odbrane BiH, ovim su propisima utvrđeni opći i posebni uvjeti za unapređenje, a Uputstvom za primjenu posebnih kriterija za izradu rang lista oficira i podoficira za unapređenje u viši čin u OSBiH definirani su dodatni kriteriji. 

Jedan od osnovnih uvjeta za unapređenje jest "da je osoba postavljena na formacijsko mjesto višeg čina" ili "da postoji upražnjeno formacijsko mjesto višeg čina", pri čemu su procesi koje definira poglavlje o unapređenju u uskoj vezi s procesima koje definiraju ostala poglavlja Zakona o službi u OSBiH, kao što su procesi popune, ocjenjivanja, penzioniranja i drugo. 

Prema odredbama Zakona o službi u OSBiH, unapređenje u viši čin provodi se u skladu s odobrenim Godišnjem planom unapređenja te brojem i strukturom činova za unapređenje. 

Prema navedenom Planu u 2011. predviđeno je da se unaprijedi 378 Bošnjaka, 67 Srba i 183 Hrvata, što je u skladu s Odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama OSBiH, kojom je definirana i nacionalna zastupljenost konstitutivnih naroda u 
OSBiH. 

Nacionalna struktura osoba koje se unapređuju ovisi od nacionalne strukture upražnjenih formacijskih mjesta višeg čina i individualnih uvjeta za unapređenje za svaku osobu postavljenu na formacijsko mjesto. 

Iz ovih je brojki vidljiv nesrazmjer po nacionalnoj strukturi, što je rezultat uspostavljenih, na zakonskim odredbama zasnovanih, principa vođenja procesa unapređenja u periodu od formiranja 
OSBiH, a sve radi uspostavljanja nacionalnog balansa definiranog u Odluci Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama 
OSBiH. 

Međutim, ako se ovaj proces posmatra kao dio sistema vođenja kroz službu i upravljanja karijerom te paralelno s drugim procesima u OSBiH dolazi se do spoznaje da realizirani proces otpusta po osnovu penzioniranja u 2010. godini nudi kao rezultat nesrazmjeran nacionalni odnos broja vojnih osoba koje je moguće unaprijediti, jer je iz vojne službe otpušten najveći broj Bošnjaka i Hrvata. 

Time su se otvorila upražnjena formacijska mjesta višeg čina i stvorila mogućnost unapređenja većeg broja profesionalnih vojnih osoba Bošnjaka i Hrvata. 

Iz ovog ministarstva ističu da je osnovni razlog za mogućnost unapređenja malog broja pripadnika OSBiH iz reda Srba mali broj upražnjenih formacijskih mjesta koja se popunjavaju pripadnicima iz reda Srba, pri čemu se ne radi ni o kakvom diskriminatorskom odnosu prema oficirima i podoficirima iz reda srpskog naroda, kako se pokušava predstaviti u pojedinim medijima, već isključivo o trenutnom stanju personala i popune OSBiH. 

Ističe se da je u proteklim godinama odnos u nacionalnoj strukturi unapređenih profesionalnih vojnih osoba varirao u pogledu procentualne zastupljanosti naroda, shodno upražnjenim formacijskim mjestima u OSBiH.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije