BiH / UN: Pozivamo vlasti u USK da ne ograničavaju slobodu kretanja migranata

14. 11. 2019. u 19:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migracijskom situacijom na području Unsko-sanskog kantona je 13. novembra 2019. godine donijela zaključke o uvođenju blokade dva prihvatna centra: Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši.

Ovim mjerama, migrantima i azilantima, uključujući djecu bez pratnje, zabraniti će se ulazak i izlazak iz ta dva centra, osim u slučaju pokušaja prelaska hrvatske granice.

UN u BiH u potpunosti prepoznaje nesrazmjerni teret koji imaju vlasti Unsko-sanskog kantona i lokalne zajednice pogođene velikim brojem migranata i azilanata bez odgovarajućih sredstava ili rješenja.

UN u BiH želi podsjetiti vlasti da su dva spomenuta centra uspostavljena u koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH i da ih je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prepoznalo kao službene privremene prihvatne centre [Službene novine BiH 28/19, VM 46/19, 11. marta 2019.] i da, do daljnjeg, ta odluka ostaje na snazi.

Nadalje, prema bosanskohercegovačkom zakonu o azilu (2016), osobe koje su izrazile namjeru podnijeti zahtjev za azil u Bosni i Hercegovini imaju zakonsko pravo boraviti u zemlji, što im obezbjeđuje potpunu slobodu kretanja, pa stoga nema osnova, prema važećim zakonima BiH, za ograničavanje njihove slobode kretanja.

Pravo na slobodu kretanja je također utvrđeno međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima i izbjeglicama koje se primjenjuje u BiH. Migranti i azilanti imaju pravo na potpuno uživanje tih prava bez ograničenja. Ograničenje slobode kretanja migranata i tražitelja azila se mora temeljiti na pojedinačnoj procjeni, a ne na kolektivni način kako navedena mjera podrazumijeva. Efekti onemogućavanja kretanja i držanja migranata i azilanata u zatvorenom prostoru, kao što je viđeno tokom ranije izvršenih sličnih mjera u privremenom prihvatnom centru Bira, uključuju akutni stres, anksioznost, strah i povećanje tenzija koje mogu eskalirati u nasilno ponašanje.

 U svjetlu navedenog, UN u BiH zahtijeva od vlasti da ne provode Odluku o ograničavanju slobode kretanja migranata i azilanata u Unsko sanskom kantonu.

Nadalje, prema riječima ministra unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, sve dok ne bude osnovan novi prihvatni centar izvan Unsko-sanskog kantona, kamp Vučjak ostaje jedina lokacija na kojoj će biti smješteni migranti i azilanti pronađeni u Unsko-sanskom kantonu.

UN u BIH ponovo naglašava ozbiljnu zabrinutost zbog nehumanih i uvjeta koji se rapidno pogrošavaju na lokaciji Vučjak, koje je istaknuo UN specijalni izvjestitelj za ljudska prava migranata, g. Felipe González Morales, u svojoj izjavi na kraju posjete 1. oktobra 2019. u ranije istaknutih u Zajedničkom saopćenju UNCT-a od 14. juna 2019. i ponovno 16. okrobra 2019. godine.

Povećani broj migranata i azilanata koji spavaju vani u neprihvatljivim i nehumanim uvjetima dodatno će povećati pritisak na lokalne zajednice i može dovesti do većeg osjećaja nesigurnosti u lokalnim zajednicama jer će osobe kojima je uskraćen pristup smještaju i humanitarnoj pomoći vjerojatno pribjeći negativnim mehanizmima suočavanja.

UN  u  BiH  i  dalje  zahtijeva  od  državnih  vlasti  da  odmah  identificiraju  i  stave   na raspolaganje  nove  lokacije,  po  mogućnosti izvan  Unsko-sanskog kantona.  UN  u BiH  ponavlja svoje opredjeljenje za podršku vlastima u ospostavljanju novih smještajnih mjesta.

KOMENTARI (1)