UN optužuje: BiH ne štiti civilne žrtve rata

Radiosarajevo.ba
UN optužuje: BiH ne štiti civilne žrtve rata
Žrtve ratnog silovanja nisu dovoljno zaštićene (Foto: AFP)

Komitet protiv mučenja Ujedinjenih naroda (CAT) izdao je preporuke prema Bosni i Hercegovini za rješavanje problema u vezi sa pitanjima nestalih osoba i žrtava silovanja i drugih oblika seksualnog zlostavljanja tokom rata. Ove preporuke su donesene nakon što je udruženje TRIAL, zajedno sa 11 drugih udruženja iz cijele BiH, u oktobru ove godine predalo izvještaj od 80 strana kako bi istakli do sada učinjeni progres napravljen od strane Bosne i Hercegovine, kao i preostale prepreke za punu provedbu Konvencije protiv mučenja. Prema zaključcima TRIAL-a, jasno je da Komitet protiv mučenja UN-a smatra da BiH ne poštuje svoje međunarodne obaveze definirane Konvencijom protiv mučenja.

“BiH ne pruža adekvatnu zaštitu svjedocima, niti psiho-socijalnu potporu žrtvama, dok počinioci zločina i dalje žive nekažnjeni, čak i bez pokrenutih istražnih postupaka, uprkos dostavljenim dokazima.”, izjavila je Lejla Mamut-Abaspahić, koordinatorica TRIAL BiH i dodala kako vlasti na svim nivoima trebaju pravni okvir što prije harmonizirati sa međunarodnim standardima i omogućiti cjelovitu reparaciju civilnim žrtvama rata.

Govoreći o detaljima Izvještaja koji je predat Komitetu, Mamut-Abaspahić je istakla da se porodice nestalih i žrtve silovanja i drugih oblika seksualnog zlostavljanja najčešće susreću sa problemom sporog traganja i neadekvatne evidencije nestalih osoba, kao i nedostatkom reparacije porodicama nestalih osoba i žrtvama silovanja i drugih oblika seksualnog zlostavljanja.

Komitet je također naglasio obavezu da se svi počinitelji ratnih zločina izvedu pred lice pravde. “Posebno smo zadovoljni činjenicom da UN poziva Bosnu i Hercegovinu da procesuira počinitelje seksualnih zlostavljanja.”, istakla je Selma Korjenić, TRIAL-ova saradnica za ljudska prava, zadužena za TRIAL-ov program podrške žrtvama silovanja ili drugih oblika sekusalnog nasilja tokom rata, napominjući da ovoj vrsti zločina nije posvećena odgovarajuća pažnja.

TRIAL je zajedno sa partnerskim organizacijama podcrtao čest izostanak provedbe odluka Ustavnog suda BiH. Komitet dijeli mišljenje da je „neophodno u potpunosti provesti odluke Ustavnog suda BiH bez daljeg odlaganja, posebno u slučajevima prisilnog nestanka, te kazniti izbjegavanje povinovanja ovim odlukama“. S tim u vezi, TRIAL će se ubrzo obratiti Ustavnom sudu BiH i državnom tužilaštvu i pozvati ih da hitno i sa najvišim stepenom ozbiljnosti slijede ove važne preporuke.

Komitet je našoj zemlji dao punu godinu dana da nešto poduzme u vezi sa preporukama i o tome ga izvijesti. TRIAL će pratiti taj proces, te će sarađivati sa raznim državnim i lokalnim akterima, kako bi blagovremeno izvijestio Komitet, saopšteno je iz TRIAL-a.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije