UN obaviješten o bh. policajcu koji je 'samovoljno' napustio Sudan

Radiosarajevo.ba
UN obaviješten o bh. policajcu koji je 'samovoljno' napustio Sudan

Rukovodstvo Mirovne misije Ujedinjenih naroda u Južnom Sudanu danas je održalo sastanak svih komandanata nacionalnih kontigenata gdje je procijenjena novonastala situacija nakon izbijanja nemira u ovoj afričkoj zemlji, nakon čega je zaključeno da Misija nastavlja rad u punom kapacitetu, penosi Anadolu Agency.

Kako je saopćeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, na sastanku je ocijenjeno da se situacija značajno stabilizirala. Zaključeno je da Misija nastavlja raditi u punom kapacitetu te da trenutno nema potrebe za bilo kakvu evakuaciju policijskih službenika. Policajci koji se trenutno nalaze na godišnjim odmorima pozvani su da se prema redovnom rasporedu vrate u Misiju.

"Komesar Misije u Južnom Sudanu poslao je vrlo oštru obavijest Odjelu za mirovne operacije UN u New Yorku o tome da je bh. policajac Edvin Kutlovac samovoljno napustio Misiju u kojoj je, pored pozicije zamjenika komandanta bh. kontigenta, obavljao i vrlo odgovornu funkciju zamjenika šefa operacija u Mirovnoj misiji UN-a u Južnom Sudanu", navodi se u saopćenju.

Kutlovac je kako je ranije javila Anadolu Agency, danas doputovao u Sarajevo. Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić je najavio da će od direktora Granične policije BiH Vinka Dumančića tražiti pokretanje disciplinskog postupka protiv Kutlovca, koji je odbio komentirati nastalu situaciju rekavši za AA kako prema pravilima Ministarstva nije ovlašten davati izjave za medije.

Svi pripadnici bh. kontigenta su dobro i zdravo i nalaze se na sigurnom u bazama UN-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije