Umro je posljednji mostarski nosilac Partizanske spomenice

Radiosarajevo.ba
Umro je posljednji mostarski nosilac Partizanske spomenice

U 92. godini života preminuo je Božo Škoro posljednji mostarski nosilac Partizanske spomenice 1941. godine, javlja Rtm.ba.

Rođen je 1922. godine u Bačevićima, mjestu poznatom po razvijenom ilegalnom pokretu u Drugom svjetskom ratu. U partizane je stupio 1941. godine i do kraja rata ostao dosljedan idejama antifašističke borbe i oslobođenja zemlje. Imao je prilike učestvovati u formiranju Desete hercegovačke narodnooslobodilačke udarne proleterske brigade 1942. godine u Šuici. Između ostalih, učestvovao je u ključnim bitkama protiv fašista i domaćih izdajnika na Sutjesci i Neretvi.

Poslije rata obavljao je niz dužnosti i u društveno-političkom životu Mostara. Jedno vrijeme je bio sekretar Općinskog odbora boraca NOO rata u više mandata. Dobitnik je više nagrada i priznanja tokom Drugog svjetskog rata.  Najveće priznanje Plaketa 14. februar predstavljala je krunu potvrde puta kojim je išao kroz život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije