Umjesto Zvizdića, novi premijer Bosne i Hercegovine bit će iz SNSD-a

AA
Umjesto Zvizdića, novi premijer Bosne i Hercegovine bit će iz SNSD-a
Foto: AA / Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović (SNSD), drugi zamjenik predsjedavajućeg u novom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nada se da će vrlo brzo doći do formiranja Vijeća ministara BiH.

"Prvo treba reći da smo vrlo rano formirali Kolegij Predstavničkog doma, ranijih godina to nije išlo baš tako brzo. Od danas teku rokovi i ja se nadam da će vrlo brzo doći do izbora Savjeta ministara BiH i da će okosnica tog Savjeta ministara biti ove tri političke partije koje su danas glasale za izbor Kolegija", rekao je Radmanović.

Prioriteti rada svakog parlamenta, prema njegovim riječima, jesu razvoj demokratije u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"I sve to zajedno podrazumijeva maksimalnu ravnopravnost svih u BiH, dakle, parlament je odraz glasanja i želja svih u BiH i on tako mora i da funkcioniše i lično ću se truditi da to tako i funkcioniše u budućnosti", pojasnio je Radmanović.

Predsjedavajući Vijeća ministara, istakao je, bit će iz reda srpskog naroda, jer je tako propisano Ustavom BiH.

"Mogu danas reći da će biti iz SNSD-a, a da li će to biti gospodin Tegeltija, to ćete znati uskoro", pojasnio je Radmanović.

Odgovarao je i na pitanje da li će ovaj saziv Parlamenta biti turbuletan kao i prethodni.

"Parlamenti su uvijek turbulentni, dakle, rad će uvijek biti turbulentan ali to naravno ne znači da će biti razlika oko nekih ključnih pitanja i da se nećemo moći dogovoriti", naglasio je Radmanović.

Smatra da je "NATO jedna tema koju više nameću neki ljudi van ovog prostora".

"Lično mislim da je NATO pogriješio što je donio ovu odluku, prekjučer. Dakle, nije nam to trebalo baš u ovom momentu, ali sigurno će cijeli mandatni period proteći u raspravama i oko toga, ali po mom viđenju prvenstveno oko Evropske unije", rekao je Radmanović.

Poslanici u novom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potpisali su danas, na konstituirajućoj sjednici u Sarajevu, svečane izjave čime su preuzeli četverogodišnji mandat na koji su izabrani na općim izborima održanim 7. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije