Ulazi li Fahrudin Radončić u vlast?

Radiosarajevo.ba
Ulazi li Fahrudin Radončić u vlast?

U četvrtak su se u Sarajevu sastali Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije, razgovarajući o problemima u Vijeću ministara, koji su kulminirali u četvrtak nakon što poslanici SDA nisu glasali za usvajanje budžet BiH, javlja Dnevni Avaz.

Usvojen budžet BiH za 2012. bez glasova SDA


Radončić je nakon sastanka, čiji je nastavak zakazan za sutra, rekao kako je situacija ozbiljna i da se, šta god odlučili, mora raditi brzo kako ne bi došlo do paralize sistema, te pomenuo i eventualni ulazak u vlast. 

Ukoliko bi SBB ušla u vlast, prema njegovim riječima, nastojat će da to bude osvježenje u ekonomskom i političkom smislu. "Ako bismo ulazili u vlast naš uslov bi sigurno bio da se to radi na svim nivoima vlasti", izjavio je Radončić, prenosi Dnevni avaz.

Lagumdžija izrazio je nadu da će u nekom razumnom roku imati jasnu i preciznu situaciju i potvrdio da treba brzo djelovati. "Bilo mi je bitno da vidim da li je gospodin Radončić spreman i na kojim programskom načelima da se priključi na onim nivoima gdje možemo to zajedno da radimo i sutra ćemo više znati", kazao je Lagumdžija, prenosi Dnevni avaz.

Podsjetimo, Lagumdžija je u četvrtak poslao pismo predsjedavajućem Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi u kojem traži da se pokrene postupak za smjenu ministara i zamjenika ministara iz reda Stranke demokratske akcije.

Lagumdžija Bevandi: Smijeniti ministre SDA


Nakon toga iz SDA stiglo je saopštenje u kojem se navodi da je ova stranka iznenađena ovakvim postupkom, a potpredsjednik Stranke demokratske akcije Šemsudin Mehmedović najavio je danas mogućnost da njegova stranka u pojedinim kantonima Federacije BiH isključi iz vlasti Socijaldemokratsku partiju.

SDA može da izbaci SDP iz vlasti

Iako nema potvrde o tome da stranka na čijem se čelu nalazi Fahrudin Radončić, ulazi u vlast, splet dešavanja, a posebno sastanak sa Lagumdžijom nagovještava da je takvo nešto vrlo vjerovatno. Podsjetimo, sutra je nastavak sastanka čelnika ove dvije stranke, nakon čega će mnogo toga biti jasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije