Ulazak Hrvatske u Schengen: Šta mogu očekivati prijevoznici iz BiH?

1
Radiosarajevo.ba
Ulazak Hrvatske u Schengen: Šta mogu očekivati prijevoznici iz BiH?
Foto: AA / Ilustracija / Granični prijelaz

Republika Hrvatska ušla je prvog januara u šengenski prostor. Za prijevoznike robe iz Bosne i Hercegovine to će stvoriti nove teškoće, jer će se zbog primjene šengenskih pravila dodatno pooštriti kontrola na graničnim prelazima prilikom ulasku u Hrvatsku. 

Na graničnom prijelazu Gradiška kolaps. Kolona vozila koja čeka da izađe iz BiH duga je nekoliko kilometara. Putnički automobili na prelazak granice čekaju 4 do 5 sati. Kamioni dvostruko duže.

Ulazak Hrvatske u zonu Šengena za domaće prijevoznike znači još duža čekanja na prelazima, dodatne troškove i gubitke.

Problemi ili olakšanje: Šta će BiH dobiti ulaskom Hrvatske u Šengen?

Problemi ili olakšanje: Šta će BiH dobiti ulaskom Hrvatske u Šengen?

Nikola Grbić, Udruga prijevoznika za unutarnji i međunarodni promet RS

"Trebamo se dobro naoružati strpljenjem i čekanjem. Očekuju nas ogromni problemi, kako u poslovanju, tako u svakom vidu. Problem ogroman će biti. Zbog takvog čekanja na graničnim prelazima u protekle tri godine napustilo nas je 5,5 hiljada profesionalnih vozača. Otišlo je preko 1300 prevozničkih firmi. Upravo zbog tog problema. Onda možemo očekivati šta će se desiti u narednom periodu".

U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da već danima primaju pritužbe na dugotrajna čekanja prelaska granice sa Hrvatskom. Poručuju da će pokušati učiniti sve što je u njihovoj moći da se smanje gužve, piše BHRT.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH

"Mi, ukoliko bude potrebno, možemo imati određene razgovore i sa Carinskom službom RH. Međutim, radi se o drugoj državi i drugoj carinskoj upravi, tako da oni su ti koji donose određene smjernice kada su u pitanju kontrole i postupci prilikom ulaska u njihovu zemlju. Tako da ne možemo praktično tu nešto više učiniti, ali možemo upozoriti na eventualno neko duže čekanje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije