Uklonjeni posteri sa Peterom Handkeom u Srebrenici

1
Radiosarajevo.ba
Uklonjeni posteri sa  Peterom Handkeom u Srebrenici
FOTO: Fena / naljepnice s natpisom "Ulica Petera Handkea"

Komunalna policija uklonila je naljepnice s natpisom "Ulica Petera Handkea" koje su jutros postavljene na 20-ak objekata u Srebrenici.

Natpise na ćirilici i latinici su postavili aktivisti udruženja građana “Istočna alternativa”. Oni su podnijeli inicijativu Skupštini opštine Srebrenica za promjenu naziva ulica u ovom mjestu. Tražili su da se Ulica maršala Tita preimenuje. Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je da neće vječno čekati odluku Skupštine, piše Fena.

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, rekao je da to nisu nikakvi aktivisti, već jedan čovjek koji “uglavnom kada se bliži 11. juli kreće sa nekim inicijativama koje nemaju ništa drugo za cilj, osim da pažnju preusmjere u drugim pravcima”.

Istakao je kako ovu inicijativu nisu razmatrali. Pozvao je načelnika Srebrenice da promptno reaguje jer je poručio da neće podržati ovu inicijativu. Plakati su vrlo brzo i uklonjeni.

Podsjetimo, kontroverzni književnik Peter Handke poznat je po tome što je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i negirao zločine poput genocida u Srebrenici. Njegova posjeta BiH izazvala je burne reakcije kao i dodjela Nobelove nagrade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije