Uklonjen famozni kiosk zvani "250.000 maraka"

3
Fena
Uklonjen famozni kiosk zvani "250.000 maraka"
FOTO: Fena / Uklonjen montažno-demontažni objekt

Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Službe za opću upravu i inspekcijske poslove, izvršila demontažu i uklanjanje bespravno postavljenog montažno-demontažnog objekta privremenog karaktera koji se nalazio u ulici Ćurčiluk mali bb, a čiji je investitor Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Demontirani objekt je deponovan na adekvatnu lokaciju gdje će biti fizički zaštićen od eventualnih oštećenja.

Turistička zajednica KS, kao investitor objekta, ima rok od godinu dana za njegovo preuzimanje. Trošak nastao postupkom uklanjanja i deponovanja objekta, Općina će potraživati sudskim putem od investitora objekta, saopćeno je iz te sarajevske Općine.

Na današnji dan rođen jedan od najvećih bh. pisaca Safvet-beg Bašagić

Na današnji dan rođen jedan od najvećih bh. pisaca Safvet-beg Bašagić

"Odobrenje o privremenom postavljanju ovog objekta, koje je nadležna općinska služba izdala Turističkoj zajednici KS, isteklo je 25. januara 2021. godine.

Turistička zajednica KS nije podnijela novi zahtjev za postavljanje objekta, te je urbanističko-građevinski inspektor, u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, Zakonom o inspekciji i Odluci o postavljanju privremenih objekata donio rješenje o uklanjanju.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo je u prethodnom periodu u dva navrata tražila produženje roka obećavajući da će objekat biti stavljen u funkciju.

Prvi rok koji im je postavljen bio je 04. septembra, da bi na njihovo insistiranje i obećanja da aktivno rade na iznalaženju rješenja, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić produžio rok za još deset dana. Po isteku tog roka, traženo je novo produženje za još deset dana, te im se izašlo u susret i rok produžen sve do 31.oktobra.

Turistička zajednica KS nije ispoštovala nijedan postavljeni rok, niti dogovor. Osim toga, objekt nije stavljen u fukciju već tri godine.

Demontaža i uklanjanje završeni su jučer, 06. novembra 2021. godine", navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, moderni informativni centar koštao je 250.000 maraka, a njegova izgradnja počela je u februaru 2019. godine.

Prilikom početka radova 2019. godine tada aktuelni predsjednik Turističke zajednice KS Midhat Hubijar kazao je kako se radi o informativnom centru čiju gradnju finansira TZ KS i kako će to biti prvi informativni centar u njenom vlasništvu.

Ništa ne bi bilo čudno da se u tenderu koji je raspisan za izvođača radova u 2018. godini ne pojavljuje vrtoglavi iznos od 252.000 KM s PDV-om.

Napomenimo, sudski vještak građevinske struke kojeg je tražio tužitelj je procijenio da je ukupna građevinska vrijednost objekta (ono što smo trebali i da platimo) skoro 10 puta manja od one koja je navedena u ugovoru i iznosi 25.874 maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije