Ukinuta odluka Suda BiH o oslobađanju Budimira

Radiosarajevo.ba
Ukinuta odluka Suda BiH o oslobađanju Budimira


Odlučujući po žalbi Tužilaštva BiH, vanraspravno vijeće Suda BiH danas je donijelo rješenje kojim se ukida rješenje istog Suda, a na osnovu kojeg su prošlog petka iz pritvora pušteni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir i ostali osumnjičeni u tom predmetu: Petar Barišić, Saud Kulosman, Ivan Jurčević i Hidajet Halilović, piše Dnevni avaz.

Budimirov advokat Ragib Hadžić je za Fenu izjavio kako smatra da ovo poništenje ne znači i ponovni pritvor za Budimira. "Žalba je prihvaćena u dijelu koji se odnosi na proceduralne greške Suda BiH. Naime, nakon donošenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je ukinuto rješenje o određivanju pritvora, po stanovištu sudskog Apelacionog vijeća, trebalo je održati još jedno ročište. Međutim, sutkinja za prethodbni postupak, imajući na umu Odluku Ustavnog suda, tada je smatrala da ponovno ročište ne treba, što Apelaciono vijeće u novom rješenju smatra greškom. Prema tome, bit će održano još jedno ročište, s istim sadržajem kao i ono 27. aprila, kada je Budimiru i ostalima određen pritvor", kazao je Hadžić.

Ovaj list se poziva na navode Budimirovog advokata Almina Dautbegovića, premda se još uvijek radi o nezvaničnim informacijama jer ni advokat nije zvanično dobio današnje sudsko rješenje.

"Prema mojim saznanjima, žalba Tužilaštva je uvažena i ukinuto je prvostepeno rješenje sudinice za prethodni postupak Medihe Pašić jer je pogriješila u formalnim procedurama, da poslije odluke Ustavnog suda nije odmah trebala donijeti rješenje, već održati ročište. Današnjom odlukom naloženo je da sudija za prethodni postupak najprije održi ročište, pa da donese odluku o pritvoru", kazao je Dautbegović.   

Da je sudačka odluka donesena Dnevnom avazu je potvrdila i Manuela Hodžić iz Službe za odnose s javnošću Suda BiH. Ona, pak, nije mogla govoriti o njenom sadržaju, obzirom da je otpremljena pismenim putem, te da je sve strane u postupku još nisu dobile.

Podsjetimo Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir prošle sedmice je pušten iz mostarskog zatvora gdje je bio u pritvoru skoro mjesec dana. Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja. Nakon hapšenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije